Audiotour Hoor het Werkspoor!

Wandeltocht

‘Hoor het Werkspoor!’ is een speelse audiotour bomvol verhalen over de herinneringen en toekomstdromen van een bijzonder gebied in Utrecht West. Ze voert de luisteraar al wandelend via muziek, soundscapes en persoonlijke, intrigerende verhalen langs verschillende plekken in het Werkspoorkwartier.

Met een koptelefoon op wandelen mensen langs de panden van het voormalige Werkspoor en luisteren ze naar anekdotes uit de rijke geschiedenis én naar verhalen uit het heden. Zo verandert het bezoek aan een braakliggend terrein plots in een levendige fabriekshal van een eeuw geleden en transformeert een discotheek voor even weer tot wasruimte.

Tijdens een wandeling van ongeveer een uur luisteren mensen via hun eigen mobiele telefoon naar verschillende fragmenten. Ze brengen o.a. een bezoek aan het Hof van Cartesius, de Werkspoorkathedraal en de Nijverheid.

Vroeger werkten hier dagelijks duizenden fabrieksarbeiders aan de productie van treinwagons, bruggen en andere staalconstructies. Na de sluiting van deze bijzondere industrietak in 1983 zijn er enkele markante gebouwen overeind gebleven, die door hun nieuwe bewoners weer getuige zijn van nieuwe verhalen. Het oude bedrijventerrein is de afgelopen vijf jaar getransformeerd tot een toonaangevend vestigingsgebied in Utrecht voor creatieve, circulaire maakbedrijven, horeca en startups. Toch ziet het terrein er van buitenaf nog vaak onaantrekkelijk uit. Dit is zonde, want achter de hekken en deuren schuilt veel bedrijvigheid en creativiteit.

De audiotour kan op eigen gelegenheid gelopen worden en is gratis beschikbaar op www.hoorhetwerkspoor.nl.

  • Type Wandeltocht
  • Periode Moderne Tijd (1800 - 1945), Eigentijdse geschiedenis (1945 tot nu)
  • Regio Regio Utrecht stad
  • Plaats Tractieweg 41 i, 3534 AP Utrecht, Nederland