De Tweede Wereldoorlog in Utrecht

Audiotour Vrouwen in Verzet

Wandeltocht
Download audio en de route

In deze audiotour staan de verzetsvrouwen Truus en Trui van Lier centraal. Truus was 22 jaar oud toen zij een Utrechtse NSB’er doodschoot. Haar nicht, Trui van Lier onderbrak haar studie om samen met Jet Berdenis van Berlekom de crèche Kindjeshaven op te richten waar zij 150 Joodse kinderen in veiligheid wisten te brengen. 

Negen Utrechtse studenten verdiepten zich onder leiding van Frédérique Donker en Anna Huizing in de verhalen van verzetsvrouwen Truus en Trui van Lier.  Truus en Trui van Lier waren beiden, net als de negen spelers in deze audiotour, studenten in Utrecht en lid van U.V.S.V./N.V.V.S.U. Hoe was het voor een vrouw om in verzet te gaan in de Tweede Wereldoorlog? Zouden de studenten hetzelfde hebben gedurfd als Truus of Trui? Geïnspireerd door deze verhalen maken zij in het kader van Theater Na de Dam een theatrale audiotour door Utrecht.

Praktische informatie

De wandeling is ongeveer 4 kilometer lang en kan zowel te voet als met de fiets worden gevolgd (voor mensen die slecht ter been zijn). De totale duur van de audioroute, inclusief het beluisteren van de fragmenten, zal ongeveer 1,5 uur zijn.

Het startpunt van de route is bij de Prins Hendriklaan 50A. De audiofragmenten, routekaart en nog wat aanvullende informatie vind je op de site. De fragmenten zijn via je eigen telefoon met internet en koptelefoon te beluisteren. De audioroute krijgt rond de Nationale Dodenherdenking extra betekenis, maar ook daarna blijft de route beschikbaar. De route is gratis, maar een vrije donatie is welkom.

Download audio en de route