Dierenkunstroute in Utrecht

Wandeltocht
Download de Dierenkunstroute

Als je goed kijkt, zie je de mooiste dierenbeelden, -ornamenten, gevelstenen en tegels met dieren in Utrecht. Soms is het even zoeken en moet je omhoog tegen de gevel kijken of onder de lantaarnpalen langs de beroemde Utrechtse werven, maar dan word je aangenaam verrast! Je ontmoet apen, koeien, olifanten, muizen, vissen, vogels, leeuwen, slangen, kikkers en zelfs bevers!

Utrecht heeft Sint Maarten als beschermheilige. Hij deelde vanaf zijn paard barmhartig zijn mantel met een bedelaar. Op verschillende plekken in de stad kom je hem met zijn paard tegen. Maar je kent waarschijnlijk ook het paard Julius Sulway op het Moreelse Park, de koopvrouw met kippen op de Kalisbrug en het zittend konijn op de Croeselaan. En natuurlijk de haas op de Neude. Die is de rust zelve en kijkt bedachtzaam vanaf zijn rots naar alle drukte in de stad.

Download de Dierenkunstroute

Ga op pad en ontmoet meer dan 100 dieren, leer waar ze voor staan en ontdek hoe ze zijn verbonden met de geschiedenis van Utrecht. Van ieder kunstwerk legt de route je uit wat de (symbolische) betekenis is. Hierdoor ga je gegarandeerd met andere ogen naar Utrecht kijken. Je passeert onder meer de Voorstraat, waar Het Grote Vleeshuis met een ossenkop (1637) gebouwd is. De functie van het gebouw is af te leiden van de verschillende versieringen aan de gevel: een gevelsteen met een bekranste os (een gecastreerde stier) die door een trompetter wordt begeleid, een ossenkop en twee ramskoppen.

De Utrechtse Dierenroute is 3 km lang en kan op meerdere plekken worden verlengd. De route is gemaakt door het Dierenmuseum; een virtueel museum over het dier in de kunst en cultuur.

De route is gratis te downloaden op www.dierenmuseum.nl