Maritiem erfgoed in de provincie Utrecht

Erfgoedtour historische binnenschepen

Cultureel evenement
gratis
Programma-informatie

Zondag 21 juli om 18.30 uur vaart bij de Rijnhuizerbrug in Jutphaas een indrukwekkende armada van maar liefst 60 gerestaureerde historische binnenvaartuigen Nieuwegein binnen. De vloot zet koers naar Vreeswijk. Daar wordt aangemeerd in de Museumhaven bij de Museumwerf. Het bezoek maakt deel uit van de viering van het 50-jarige bestaan van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Daarbij maken de leden met hun schepen in wisselende samenstelling een maar liefst 1100(!) kilometerlange 'ErfgoedTour' dwars door Nederland. 

Nieuwegein is een van de vijftien etappeplaatsen, de enige in de provincie Utrecht. De keuze voor Nieuwegein en het voormalige schippersdorp Vreeswijk ligt voor de hand. Van oudsher lag Vreeswijk op het knooppunt van belangrijke vaarwegen. Er zijn maar weinig oude binnenvaartschepen die in haar werkzame bestaan Vreeswijk niet hebben aangedaan.

Dit bijzondere bezoek wordt door Nieuwegein en Vreeswijk met open armen ontvangen. Bij aankomst in Jutphaas en tijdens het verblijf in Vreeswijk is een feestelijk programma opgesteld met o.a. een zomermarkt en muziek. Een belangrijk officieel onderdeel is het hijsen van de provincievlag door de Gedeputeerde en de vlag van de gemeente Nieuwegein door de Wethouder in de mast van LVBHB-verenigingsschip Terra Nova bij de Museumwerf. De vlaggen gaan mee op de ErfgoedTour. Daarnaast wordt in elke etappeplaats, dus ook in Nieuwegein, een of meer typische streekproducten ingeladen voor de schippers voor onderweg. Op woensdag 24 juli vertrekken de schepen weer. 

Jij kunt er bij zijn! Bekijk hier het hele programma.

Programma-informatie

Extra info