Historisch Café door Oud-Utrecht

Lezing
Historisch Café: onderwerpen en data

Historische vereniging Oud-Utrecht organiseert maandelijks een Historisch Café in Bibliotheek Neude of het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht waarbij een spreker een interessant verhaal over Utrecht deelt.

Het eerstvolgende Historisch Café is op

14 april - Een boekpresentatie van Het Utrechts straatnamenboek

Het boek verschijnt bij uitgeverij WBOOKS en is tot stand gekomen in samenwerking met Oud-Utrecht. Ledig Erf, Hanengeschrei, Ondiep, Broeder Alarmstraat... Utrecht kent vele bijzondere straatnamen. Wie heeft zich nooit afgevraagd wat de herkomst is van deze namen? Het Utrechts straatnamenboek geeft antwoorden op vragen over straten en straatnamen en biedt nieuwe informatie over de ontwikkeling van de stad.
De meeste grote steden van Nederland beschikken al over een straatnamenboek. Voor Utrecht bestond dat nog niet. Het straatnamenboek van Utrecht is geheel gebaseerd op nieuw archiefonderzoek. De bijna 350 straten die dateren van vóór 1850 worden uitgebreid beschreven, inclusief eerdere benamingen, vroegste vermelding en de verklaring van de huidige naam. Bij straten van recentere datum wordt volstaan met de datum van vaststelling en een korte verklaring van de naam. Het boek begint met een beknopte geschiedenis van de straatnaamgeving in Utrecht.

 

12 mei - Joods Utrecht in WOII

De moord op meer dan 1200 joodse Utrechters tijdens WOII is zonder twijfel een van de pijnlijkste hoofdstukken uit de geschiedenis van onze stad. De Utrechtse afdeling van de Joodse Raad, gevestigd op de Springweg, speelde daarin een tragische rol. Zij probeerde de belangen van joodse Utrechters te behartigen, maar werd uiteindelijk gedwongen in opdracht van de bezetter de oproepen te versturen voor deportaties naar de kampen in Westerbork en Vught en voor verhuizingen naar Amsterdam. De organisatie was zelf lange tijd een veilige haven voor de joodse mensen die er werkten. Journalist en historisch-onderzoeker Jim Terlingen schreef er uitgebreid over in zijn boek De Joodse Raad van Utrecht, dat vorig jaar verscheen. Met zijn grote passie, het over het voetlicht brengen van nog niet eerder vertelde verhalen die hij altijd nauwkeurig onderzoekt, is hij een aanwinst voor de Utrechtse historische wereld.

 

​Info over aanmelden en tijden vind je op www.oud-utrecht.nl/agenda

Historisch Café: onderwerpen en data