Historisch Café: Truus Schröder en Truus van Lier

Lezing
Historisch Café: Truus en Truus

Jessica van Geel was te gast in het Historisch Café van Oud-Utrecht. Ze nam ons mee naar twee buurmeisjes: Truus Schröder en Truus van Lier. Zij woonden in 1943 naast elkaar aan de Prins Hendriklaan.

In haar boek ‘I Love You, Rietveld’ vertelt Jessica van Geel over de liefde tussen de ontwerper en architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Zij hadden veertig jaar lang een relatie. Zij stimuleerde zijn talent en was zijn artistieke geweten, en samen bouwden ze onder andere het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Nu werkt ze aan een boek over Truus van Lier, de jonge verzetsstrijder die in 1943 de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris Kerlen neerschoot. Niet lang daarna werd ze verraden, opgepakt en gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen. Begin dit jaar won Jessica het C.S.S. Crone-stipendium. Het boek moet in 2021 klaar zijn: in het honderdste geboortejaar van Van Lier.

Het verhaal van Truus Schröder (1889-1985) is wel bekend. Ze was apothekersassistent en trouwde met de advocaat Frits Schröder, zij bewoonden een groot huis aan de Biltstraat 423. Daar liet ze haar eigen kamer in een modernistische stijl verbouwen door Gerrit Rietveld. Na de dood van haar man gaf Truus aan Gerrit de opdracht om een nieuw woonhuis te bouwen, het Rietveld-Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan 50. 

Kijk hier het verhaal terug van Jessica van Geel tijdens het Historisch Café

 

 

Historisch Café: Truus en Truus