Klompenpad Breeschoterpad

Wandeltocht

Ontdek het mooie buitengebied van Renswoude en Scherpenzeel. Wandelen over landgoederen, langs boerenerven en delen van de Grebbelinie. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Het Breeschoterpad loopt onder andere langs boerenhoeve 'Groot Wolfswinkel'. Rond 1800 was de wolkammerij en het honingzemen de voornaamste bron van inkomen in deze regio. Voordat schapen geschoren werden, werden ze eerst gewassen. De grote klit aan wol moest daarna uitgekamd worden. De naam van de boerenhoeve zou hier vandaan komen.

In dit gebied staan meerdere boerderijen met het woord 'winkel' in de naam. Behalve dat het staat voor een huis waar je iets kunt kopen, betekent winkel ook 'hoek' (denk bijvoorbeeld aan de winkelhaak). Ook wordt het woord gebruikt om een stuk land aan te duiden, wellicht in de zin van in welke hoek van een groter geheel het stuk land zich bevindt.

Dit Klompenpad begint bij Restaurant De Dennen, Utrechtseweg 34 in Renswoude en is 6 kilometer lang.

Wil je deze route gaan wandelen?

Ja graag!

Over Klompenpaden

Paden ontstaan waar mensen vaste routes volgen. Sommige paden krijgen een naam passend bij hun functie. Denk aan de vroegere kerkepaden en melkpaden.

Maar wat is dan een Klompenpad? Dat zijn wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés lopen. Met deze wandelroutes dragen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.