Klompenpad Cotlandenpad

Wandeltocht

Wandelen langs kastelen en over landgoederen, boerenerven, zuwes en lanen. Ontdek het mooie buitengebied van Amerongen en Leersum. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Deze route gaat langs maar liefst twee kastelen. Kasteel Amerongen is een prachtig Huys uit de 17e eeuw, waar de Duitse Keizer Wilhelm II anderhalf jaar verbleef na de Eerste Wereldoorlog. Hij tekende in 1918 zijn troonafstand op Kasteel Amerongen, en het bureau waaraan dit gebeurde behoort nog steeds tot de collectie van het Huys.

Kasteel Zuylestein, met zijn uivormige spitsen, werd door de geallieerden in maart 1945 gebombardeerd. Van de voormalige ridderhofstad Zuylestein zijn het poortgebouw, de oranjerie, het tuinmanshuis en de muur nog behouden gebleven. De Hollands-classicistische tuin, die tegen het einde van de 17de eeuw in opdracht van Willem van Nassau-Zuylestein is aangelegd, is één van de weinige die grotendeels bewaard is gebleven. 

Het Klompenpad begint bij de Groene Entree Amerongen, parkeerplaats De Burgwal en is 11,5 kilometer lang. 

Wil je deze route gaan wandelen?

Ja, graag!

Over Klompenpaden

Paden ontstaan waar mensen vaste routes volgen. Sommige paden krijgen een naam passend bij hun functie. Denk aan de vroegere kerkepaden en melkpaden.

Maar wat is dan een Klompenpad? Dat zijn wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés lopen. Met deze wandelroutes dragen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.