Klompenpad Termatenpad

Wandeltocht

Ontdek het mooie buitengebied van Leusden en Woudenberg. Wandelen langs de Grift en over landgoederen. Geniet van de lokale geschiedenis, bijzondere planten en buitenhuizen. Klompen aan en gaan!

Het begin en einde van dit Klompenpad gaat over de voormalige Spoorlijn Amersfoort – Kesteren. Langs de route en het spoor tref je enkele zogenoemde wachtposten aan. Een wachtpost was een huisje waarin de baanwachter woonde. Hij opende en sloot de overwegbomen wanneer er een trein passeerde.

De wachtershuisjes dateren uit het jaar 1886 en zijn allemaal naar een standaardontwerp gebouwd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Na de sluiting van het spoor werden veel huisjes gesloopt. Slechts enkelen, zoals Post 43, zijn bewaard gebleven. De huisjes worden nu bewoond. De naam van het Klompenpad verwijst naar Frans Termaten, oud-directeur van Landschap Erfgoed Utrecht.

Het Klompenpad begint op de Leusbroekerweg 6 in Leusden en is 13,5 kilometer lang.

Wil je deze route gaan wandelen?

Ja graag!

Over Klompenpaden

Paden ontstaan waar mensen vaste routes volgen. Sommige paden krijgen een naam passend bij hun functie. Denk aan de vroegere kerkepaden en melkpaden.

Maar wat is dan een Klompenpad? Dat zijn wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés lopen. Met deze wandelroutes dragen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.