Utrechtse kastelen en buitenplaatsen

Podcast Buitenplaats Doornburgh

Podcast
Beluister hier de podcast

Buitenplaats Doornburgh heeft een rijke en gelaagde geschiedenis van meer dan 400 jaar. Doornburgh ontsluit deze verhalen daarom voor het publiek door middel van een podcastserie. De podcast bestaat uit zeven afleveringen waarin verteller Michelle Gulickx in gesprek gaat met experts, voormalig bewoners en de mensen die de buitenplaats nieuw leven geven. Over het verleden en de toekomst, de gebouwen en het park. Alle afleveringen staan nu online.

Aan het woord komen uiteenlopende gasten, zoals ambassadeur van de Vechtstreek Juliette Jonker-Duynstee. Zij vertelt over de cultuurhistorische waarde van de Vechtstreek en de buitenplaatsen die je daar vindt. Dom Hans van der Laan-kenner Caroline Voet is architect en weet alles over de priorij, het bijzondere Bossche School klooster. Onderzoeker Myrthe Minnaert heeft de Vechtstreek vanuit machtsverhoudingen en koloniale geschiedenis onderzocht. Eigenaar Maya Meijer-Bergmans vertelt onder andere hoe Doornburgh op haar pad kwam en over de kunst die er nu te zien is. Moestuinarchitect Jessie Westgeest & beheerder Markus Eeftinck Schattenkerk zetten zich beide in om de biodiversiteit op de buitenplaats te vergroten en vertellen over het bijzondere groene erfgoed. Voormalig bewoonster Zuster Monica Raassen en vrijwilliger Hans van Bemmel vertellen over de periode dat de zusters op Doornburgh woonden. Restauratiearchitect Maarten Peek en kunstenaar Bart Lunenberg vertellen over de wijze waarop de toekomst vorm krijgt op Doornburgh als buitenplaats voor kunst en wetenschap.

Bijzondere muziek

Vervlochten door de afleveringen hoor je prachtige muziek. Deze soundtrack is op Doornburgh ontwikkeld tijdens een residentie, door Felbm en Stef Veldhuis.

Hoe te luisteren & audiotour

De serie bestaat uit zeven afleveringen en is online te luisteren op de reguliere kanalen, zoals Spotify, Apple Podcast, NRC Audio en Audible. Daarnaast zijn er op de buitenplaats bordjes met QR-codes, zodat bezoekers ook ter plekke kunnen genieten van de verhalen als audiotour. Alle afleveringen zijn hier te vinden.

Beluister hier de podcast

Extra info