Het verhaal van Utrecht

Tentoonstelling Etalages naar het verleden - winkels in Zuilen

Tentoonstelling
woensdag tm zaterdag: 10.00u - 17.00u
gratis (reserveren noodzakelijk)
Reserveer hier je ticket

Winkels en winkeliers vormen vaak de hart van een dorp of een kleine gemeenschap. Ook in Zuilen is dat, zeker in het verleden, zo geweest. Om bij die geschiedenis stil te staan heeft het Museum van Zuilen een nieuwe tentoonstelling opgericht: Etalages naar het verleden.

​Deze inspirerende tentoonstelling neemt bezoekers mee op een reis door de tijd aan de hand van talloze foto's, tastbare artefacten en levendige interviews met zowel voormalige als huidige winkeliers. Het biedt een diepgaand inzicht in de rijke geschiedenis van de winkels in Zuilen.

Geschiedenis in het kort

Na WO I kende Zuilen een ongekende expansie van de bevolking en daarmee een groeiende behoefte aan winkels. Het straatbeeld werd al snel gekenmerkt door talloze winkels op elke hoek, waar een grote behoefte naar was. Op het hoogtepunt telde Zuilen naar schatting meer dan 400 winkels!

Na de Tweede Wereldoorlog begon het aantal winkels geleidelijk af te nemen door samenwerking, fusies en schaalvergroting. De traditionele kruideniers werden aanvankelijk overschaduwd door zelfbedieningszaken en later door supermarkten. De winkel op de hoek maakte plaats voor winkelstrips en buurtwinkelcentra, zoals Rokade. Steeds meer Zuilenaren deden hun boodschappen buiten de wijk, in Overvecht of in de binnenstad. 

Al deze zaken komen in de tentoonstelling aan bod.

Reserveer hier je ticket