Slavernijverleden van de provincie Utrecht

Tentoonstelling Hedendaagse kunst uit Suriname

Tentoonstelling
dinsdag t/m zondag: 12:00 – 16:00 uur
€6,50

Van 23 juni tot en met 24 november 2024 presenteert het Stedelijk Museum Vianen de bijzondere tentoonstelling ‘Marcel Pinas & Isan Corinde; Hedendaagse Kunst uit Suriname’. De tentoonstelling gaat over ons slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden.

Hoe gaan kunstenaars om met ons slavernijverleden en geven daar vorm aan? Hoe kan kunst bijdragen aan de verwerking van deze zwarte bladzijden uit onze geschiedenis? Ontdek dit en meer tijdens onze bijzondere tentoonstelling, georganiseerd in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

‘Mijn meester, ach neemt mijn bede aan,’ schrijft een vrijgemaakte zwarte vrouw, Dédé, in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalige meester Engelbert Kelderman uit Vianen. Deze brief, die nooit op zijn bestemming aankwam en pas in 1980 in de National Archives in Londen werd teruggevonden, ligt aan de basis van een bijzonder verhaal. Het is de aanleiding voor de historische roman ‘De Smeekbede’ (2020) van Lianne Damen en de tentoonstelling in Vianen.

Hoewel de tentoonstelling hoofdzakelijk in het Stedelijk Museum Vianen te vinden is, zijn extra kunstwerken van de twee kunstenaars te vinden in de Vrije Lekpoort, in de Grote Kerk en in de Bibliotheek Lek & IJssel in Vianen.

Extra info