Informatie

Natuurlijk is het leuk om thuis met een boek op schoot of achter de computer de cultuurschatten van de provincie Utrecht te onderzoeken. Maar minstens even leuk is het om er op uit te trekken en onderweg je smartphone te trekken. We maakten een overzicht van leuke, handige, en nuttige apps.


Domplein Tour appdomunder-domkerk.jpg (2)

De Domplein tour laat je middels je GPS locatie de rijke geschiedenis van het Domplein ontdekken. Deze ontdekkingsreis vertelt je over het Domplein tijdens de oudheid, het Romeinse rijk, de middeleeuwen en de Franse tijd. Met beeld en gesproken tekst zie je wat er in de grond zit en hoe de Dom werd gebouwd.

Kosten: gratis
Platform: Apple en android
Website: www.domunder.nl
Downloaden: App Store en Google Play

Domplein appdomplein1.jpg (1)

Een  app gericht op alles wat te maken heeft met de ontwikkelingen rond de schatkamers onder het Domplein in Utrecht.
Kosten: onbekend
Platform: Apple only
Website: www.initiatiefdomplein.nl/
Downloaden: App Store 

De Vrede van het Domplein app

(Luisterroutes – iWhisper)vredevandomplein2.jpg

Een hoorspel rond de Dom in het jaar 1713, het jaar van de Vrede van Utrecht. Een historischhoorspel met het centrum van Utrecht als decor. Rondslenteren door de oude straatjes rondom de Dom. De app wordt een beeld geschetst van het leven anno 1713, het jaar van de Vrede van Utrecht.

Kosten: gratis
Platform: zowel Apple als Android
Website: www.iwhisper.nl
Downloaden: Google Play en App Store

Onbewogen verhalen app

(Luisterroutes – iWhisper)onbewogenverhalen.jpg (2)

Een luisterroute langs kunstwerken in de openbare ruimte van Utrecht. In het dagelijks leven worden beelden vaak snel gepasseerd door de drukte van alle dag. ‘Onbewogen verhalen’ brengt daar verandering in, op een leuke en theatrale wijze. De ‘onbewogen verhalen’ zijn geen droge opsomming van feiten, maar een inspirerende beleving waarin geschiedenis, kunst, humor, spanning en verbeelding samensmelten. De wandelroute loopt in het centrum van Utrecht en bestaat uit elf beelden. Bij elk beeld kun je genieten van een verhaal van zo’n vier minuten.

Kosten: gratis
Platform: zowel Apple als Android
Website: www.onbewogenverhalen.nl
Downloaden: Google Play en App Store


Polderwachter apppolderwachter2.jpg

 (Luisterroutes – iWhisper)

Neerlands enige echte polderwachter vertelt over het Hollandse landschap. Normaal gesproken wandelt de polderwachter met u mee door de polder. Maar u kunt de verhalen van de polderwachter ook op lokatie beluisteren via uw smartphone.In de polder hangen op diverse plekken kleine bordjes met een QR-code. U download de QR-code reader op uw smartphone en u stapt op de fiets. Onderweg ziet u op verschillende plekken in de Vechtstreek bordjes met de polderwachter QR-code. U scant de code, gaat lekker zitten en luistert naar het verhaaltje in het landschap.

Kosten: gratis
Platform: zowel Apple als Android
Website: polderwachter.nl
Downloaden: Google Play en App Store

Het Verhaal van Woerden appverhaalvanwoerden2.jpeg (2)

Wil je op een vermakelijke manier meer te weten komen over de geschiedenis van Woerden? Met de app van het Verhaal van Woerden kunt u audiotours volgen door de mooie stad Woerden. De app is dan uw eigen, persoonlijke gids, die u op een vermakelijke manier verhalen vertelt bij interessante locaties.

Kosten: gratis
Platform: zowel Apple als Android. Er is ook een LAYAR versie waarmee u nog meer informatie kunt krijgen
Website: www.verhaalvanwoerden.nl/
Downloaden: Google Play en App Store

Rondje Vreeswijk approndje vreeswijk app.jpg (2)

Maak aan de hand van een wandelroute op de iPad kennis met de rijke scheepvaarthistorie van het oude schippersdorp in Vreeswijk. Op de kaart kunt u zien waar u loopt en op die plaats oude foto's of videobeelden zien en korte verhalen lezen over de geschiedenis van Nieuwegein. Je kunt deze informatie natuurlijk ook buiten Vreeswijk bekijken.De route is 3 kilometer lang en komt langs 23 bijzondere plekken waaronder de Museumwerf Vreeswijk. De wandeling neemt ongeveer een uur in beslag.

Kosten: app is gratis. Je kunt de App op uw eigen iPad installeren via de App-store van Apple óf op de museumwerf een iPad huren (€4,- inclusief entree museumwerf) om de wandeling te maken.
Platform: Apple only
Website: www.uitinnieuwegein.nl
Downloaden: App Store

Canonkijker appcanonkijker.jpg

Heb je belangstelling voor cultuurhistorie? Dan is de Canonkijker wat voor jou. Laat je verrassen door verhalen over aangrijpende gebeurtenissen, prominente personen of vrijwel onontdekte landschappen. Ervaar het verleden op de plaats waar het zich daadwerkelijk afspeelde. De Canonkijker toont de 'plaatsen van herinnering' die horen bij de canon van Nederland en bij de lokale en regionale canons. Elke plaats heeft een beschrijving (soms voorzien van audio/video) en een link naar entoen.nu en/of regiocanons.nl. Via opties kun je bepalen hoe wijd de cirkel is waarin naar plaatsen wordt gezocht. Met de Canonkijker heb je de geschiedenis van jouw woonplaats en van Nederland altijd bij de hand.

Kosten: gratis
Platform: Apple of Android
Website: Entoen.nu
Downloaden: App Store en Google Play

 

UAR architectuur app  (Urban Augmented Reality)

UAR, de mobiele architectuur applicatie van het NAi, geeft je informatie over de omgeving om jeUAR app2.jpg heen door gebruik van tekst, beeld, video en archiefmateriaal. Met behulp van 3D-modellen laat UAR je zien hoe de stad om je heen er vroeger uitzag en welke gebouwen er nog gebouwd gaan worden.
Switch tussen gebouwen uit de toekomst, het heden of het verleden, of schakel tussen boven- en ondergrond! Richt je telefoon naar beneden en ontdek ondergrondse stations, parkeergarages, archeologie en nog heel veel meer.
Iedereen kan gebouwen toevoegen aan de UAR-database. Denk aan je universiteit, het kantoor waar je werkt of een ander gebouw met een bijzonder detail of verhaal!

Kosten:
Platform: zowel Apple als Android
Website:www.nai.nl
Downloaden: App Store en Google Play

Utrechtse Buitenplaatsen app

Wie een bezoek brengt aan een van de kasteelmusea in Amerongen, Doorn, Haarzuilens of utrechste buitenplaatsen app2.jpgOud-Zuilen, ontdekt een rijk en bewogen verleden. Voorname families waren de bewoners van deze kastelen. De tuinen en parken die zij in de achttiende en negentiende eeuw lieten aanleggen rondom hun kasteel, gaven hun bezit een nieuwe uitstraling als buitenplaats. Hier ontvingen zij op mooie zomerdagen hun gasten, wandelden zij met hun kinderen, speelden zij tennis of croquet. Hier stonden de stallen voor hun paarden en het koetshuis voor hun rijtuigen en mooi gepoetste automobielen. Wandel door het kasteel en het park en vind de plaatsen waar zich in vroeger tijden het leven afspeelde. Oude foto's en documenten brengen u in contact met het leven van de bewoners in vroeger tijden.
Voor wie op zoek wil naar andere buitenplaatsen in de omgeving, biedt deze app bovendien een wegwijzer naar alle buitenplaatsen in de provincie Utrecht.

Kosten: gratis
Platform: Apple only
Website: www.utrechtsebuitenplaatsen.nl 
Downloaden: App Store 


Zicht op de Vechtstreek app

Met Zicht op de Vechtstreek ontdekt u al fietsend, wandelend of varend het schitterende landschap zichtopde vechtstreek app2.jpeg (1)van de Vechtstreek. Thematische routes vertellen u over buitenplaatsen, jaagpaden, molens, kastelen, sluizen of forten, kortom: de rijke historie van de streek. Dankzij de Zicht op de Vechtstreek App heeft u onderweg alle mooie routes en informatie bij de hand. Als u de app van tevoren downloadt heeft u onderweg geen internet nodig

Kosten: gratis
Platform: zowel Apple als Android
Website: www.zichtopdevechtstreek.nl
Downloaden: App Store  en Google Play

Utrecht City Guide app

Met de Utrecht City Guide app heb je de stad altijd bij de hand. Je vindt er bijvoorbeeld informatieutrecht city app2.jpeg over evenementen, hotels en restaurants, maar ook over de weekmarkten in de stad, winkelacties en bijzondere tentoonstellingen in de Utrechtse musea. Heel handig is ook de functionaliteit waarmee je zelf een lijstje kunt maken met je favoriete restaurants, hotels, winkels, bezienswaardigheden of evenementen van Utrecht. De actuele kalenderfunctie houdt je op de hoogte van wat er per dag, per week of op een specifieke datum te doen is in Utrecht. Met de online wandelkaart loop je met behulp van GPS eenvoudig naar je bestemming. Bijzonder is de categorie ‘Voor het eerst in Utrecht’, waarmee in één oogopslag te zien is wat je niet mag missen in onze Domstad.

Kosten: gratis
Platform: Apple en Android
Website:
Downloaden: Google Play en App Store

Klompenpaden app

Wandelen over boerenland en landgoederen op de mooiste plekken in Utrecht en Gelderland met deklompenpaden app.jpg nieuwe Klompenpaden app. Geniet van de rust en ontdek met deze app de verhalen van de streek via filmpjes, geluidsfragmenten en historische documenten. De wandelingen zijn tussen de 5 en 15 kilometer. Hier kunt u de app gratis downloaden.

Kosten: gratis
Platform: Apple en Android
Website:
Downloaden: App Store en Google Play

Rijksmonumenten Layar app

Een app die alle 61.000 rijksmonumenten van Nederland in de aanbieding heeft, kerken, kastelen, rijksmonumenten app2.jpgforten, boerderijen, molens, bruggen, woonhuizen. Die kunt zien met een kaart, lijstweergave of Augmented Reality-weergave. De app bevat informatie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Wikipedia. Ook krijgt u afbeeldingen van Wikimedia Commons, RCE, Flickr en van historische archieven en musea. Bij een selectie van de gevbouwen kunt u virtueel binnenkijken danzij 360° panoramafoto's van interieur

Kosten: gratis
Platform: Apple en Android, Layar
Website:
Downloaden: App Store en Google Play  en Layar

Nieuwe Hollandse Waterlinie Layar app

Met deze wandelapp volg je een route rondom Landgoed Amelisweerd. Via een smartphone ontdekNieuwe Hollandse Waterlinie Layar app2.jpg je met vraag en antwoordspelletjes, foto’s en filmpjes de natuur langs Fort Rijnauwen en de kronkelende Kromme Rijn. De route 5.4 km lang. Na het downloaden van de appplicatie is met een iPhone of Android smartphone de omgeving te scannen op Waterlinieobjecten. De layar geeft een extra laag met iconen van de waterlinie. Elk icoon geeft informatie over de geschiedenis en huidig gebruik. Ook is de afstand naar het waterlinieobject te zien en Google Maps geeft aan hoe bij het object te komen.

Kosten: De Layar applicatie en Hollandse Waterlinie Layar zijn beiden gratis te downloaden.
Platform: Layar
Website: www.HollandseWaterlinie.nl
Download: Download de Layar applicatie. Start vervolgens de Layarapplicatie op en zoek naar "Hollandse Waterlinie.

Forten Natuurlijk! app

 - Beleefroute
FietsRoute in Utrecht. Ontdek de verborgen natuur op de forten rond Utrecht. Deze fietsroute voerfortennatuurlijk app2.jpgt je langs de forten van de Stelling van Utrecht. Neem een kijkje in deze groene oases en de planten en dieren die er voorkomen. De route kan halverwege worden ingekort.

Kosten: gratis
Platform: Apple en Android
Website: www.beleefroutes.nl
Download:App Store of Google Play

Grachtenroute app

 -  Beleefroute

Maak kennis met het oude Utrecht. Een verkenning van rijksmonumenten in het hart van de stad. grachtenroute app2.jpgHoe klinken alle klokken van de Dom? Wie vermoordde Beernt Proys? En wat is nou eigenlijk de Winkel van Sinkel?

Kosten: gratis
Platform: Apple en Android
Website: Grachtenroute
Download: App Store of Google Play

Loop de Linie! app

- Beleefroute

Met deze wandelapp volg je een route rondom Landgoed Amelisweerd. Via een smartphone ontdek je metloopdelinie app2.jpg vraag en antwoordspelletjes, foto’s en filmpjes de natuur langs Fort Rijnauwen en de kronkelende Kromme Rijn. De route 5.4 km lang en is gratis te downloaden via www.beleefroutes.nl (iPhone en Android vanaf versie 4.0).

Kosten: gratis
Platform: Apple en Android
Website: Loop de Linie
Download: App Store of Google Play

Rondje Liniepontje app

Rondom de Lek tussen Schalkwijk en Culemborg - Beleefroute

Bij deze route maak je gebruik van de Liniepont die in de zomermaanden (mei-september) vaart rondje liniepontjeapp2.jpgtussen Werk aan de Groeneweg, Werk aan het Spoel en Fort Everdingen. Startplaatsen zijn bij station Culemborg, Werk aan de Groeneweg en Werk aan het Spoel, waar ze heerlijke broodjes en taartjes serveren. De route heeft enkele varianten waardoor 10, 15 of 20 km kan worden gelopen. Deze wandeling loopt vooral over onverharde paden.

Kosten: gratis
Platform: Apple en Android
Website: Wandelzoekpagina
Download: App Store of Google Play

Rondje Linielanding app

 - langs de forten op het Eiland van Schalkwijk - Beleefroute

Deze route start bij de Linielanding. Dit is voor bezoekers dé plek waar zij parkeren en vervolgens Rondje Linielanding app2.jpgte voet, per fiets of kano het waterliniegebied en het Eiland van Schalkwijk verkennen. Vergeet niet eerst te genieten van de streekproducten bij Hajé Restaurants. De kortere route (10 km) komt o.a. langs het Verdronken bos en Werk aan de Waalsewetering. Loop je ook de verlenging (6 km extra) dan kom je langs Werk aan de Korte Uitweg, Lunet de Snel, Fort Honswijk en loop je over de Gedekte Gemeenschapsweg. De route is ook beschikbaar in de gratis App “Wandelen”.

Kosten: gratis
Platform: Apple en Android
Website: www.beleefroutes.nl
Download: App Store of Google Play

Kastelen op de Utrechtse Heuvelrug app

- Beleefroute

Wist je dat er vele kastelen verborgen liggen op de Utrechtse Heuvelrug? De een nog grootser enkastelen op de utrechtse heuvelrug app2.jpg indrukwekkender dan de ander. De fietsroute begint bij station Driebergen-Zeist. Hier kun je ook OV fietsen huren. Neem rustig de tijd en ontdek het cultureel erfgoed van de provincie Utrecht. Elk kasteel heeft zijn eigen verhaal. De fietsroute app vertelt je over de geschiedenis en toont beelden van eeuwen geleden. Keizers, adel families, landgraven, ministers en de Oranjes, ze woonden (of wonen) allemaal in deze schitterende optrekken. Je passeert naast kastelen ook historische kerken, een oorlogsmonument, een molen, een arboretum en veel meer.

Kosten: gratis
Platform: Apple en Android
Website: www.beleefroutes.nl
Download: App Store of Google Play

Oorlogsmonumenten in Beeld app

Oorlogsmonumenten in Beeld verrijkt een bezoek aan de belangrijkste oorlogsmonumenten in Oorlogsmonumenten in Beeld app2.jpgNederland ter plekke met audiovisueel archiefmateriaal. Het archiefmateriaal voegt in (bewegend) beeld aanvullende informatie en achtergronden aan de monumenten toe. Het toont bijvoorbeeld onthullingen, herdenkingen en oorspronkelijke oorlogsbeelden. Dankzij Oorlogsmonumenten in Beeld krijg je meer inzicht in de geschiedenis en verhalen die bij oorlogsmonumenten in Nederland horen en blijven deze levendig en toegankelijk voor iedereen, nu en in de toekomst.

Kosten: gratis
Platform: Apple only
Website: www.erfgoedinbeeld.nl/
Download: App Store

meer