Bekijken

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De bewoners togen later in het jaar massaal naar het gemeentehuis om van hun ongenoegen blijk te geven. Het mocht niet baten. De gemeente zette toch door en kreeg ook gelijk van de rechter. Later in het jaar streek de coffeeshop neer in de wijk en begon met de verkoop van softsdrugs.

Het betekent dat een aantal bedrijfsgebouwen en woningen moeten verdwijnen. Dat was overigens niet het enige bezwaar dat de tegenstanders hadden. Volgens hen had het geld beter besteed kunnen worden aan andere voorzieningen, bijvoorbeeld goedkope woningen.

Het gaat bij de renovatie van de Bizenkamp niet alleen op het winkelcentrum zelf. Het hele gebied rondom het winkelcentrum zal worden aangepakt. Het betekent dat er een flink aantal woningen worden gebouwd en dat zorgcentrum Hamersveld ook wordt opgeknapt.

Het nieuwe jaar begon met een bewonersprotest. De gemeente wil de coffeeshops spreiden over de hele stad en kwam met het plan coffeeshop De Schommel te verplaatsen naar de wijk Vathorst. Geen goed idee vonden de bewoners.

In Amersfoort kwam wethouder Strengers in opspraak. Ook die affaire had te maken met het verzet van bewoners tegen plannen van de gemeente. Eind vorig jaar zwengelde Strengers de discussie over de aanleg van de zogenaamde Westtangent aan. Deze rondweg aan de westelijke kant van Amersfoort moet de snelwegen aan de andere kant van de stad ontlasten.

In Leusden begon het nieuwe jaar goed. Wethouder De Kruijf presenteerde de plannen voor de renovatie van winkelcentrum De Biezenkamp. Het plan maakt deel uit van de zogenaamde Visie 2010, een samenhangend geheel van projecten, die voor het jaar 2010 moeten zijn uitgevoerd.

In een interview in een plaatselijke krant liet Strengers zich volgens de bewoners laatdunkend uit over hun woningen, die hij omschreef als 'die paar huisjes die moeten wijken'. Het was de aanzet tot een politieke rel, die Strengers bijna de kop kostte. De oppositie kreeg het echter niet voor elkaar de wethouder van zijn stoel te krijgen. Toch kwam Strengers er niet zonder schade vanaf. De maanden na de affaire werd extra op hem gelet.

Ook in Soest haalde een protest van bewoners weinig uit. De opkomst van het referendum over het ecoduct in Soesterberg was hoog genoeg voor een geldige uitslag, maar het aantal tegenstemmers was onvoldoende om de bouw van het ecoduct tegen te gaan.

Ook in onze regio maakte de tsunami in Azië op tweede kerstdag 2004 diepe indruk. Op de eerste woensdag van het nieuwe jaar werd overal in Nederland twee minuten stilte in acht genomen. Dat leverde bijvoorbeeld op station Amersfoort indrukwekkende taferelen op.

Ook voor Joke Sickmann begon het jaar goed. Zij had zich in 2004 ingezet voor het behoud van het industriële erfgoed van Amersfoort. Dat was hard nodig, want na de sloop van de Cova dreigde ook de Wagenwerkplaats en de het gebouw van Rohm en Haas bij de Eemhaven verloren te gaan. Dankzij haar inspanningen en die van de Stichting Industrieel Erfgeod Amersfoort bleven deze gebouwen behouden. Sickmann kreeg erkenning voor haar werk en werd bij de nieuwjaarsreceptie op het Amersfoortse stadhuis geëerd met de jaarlijkse Signaalprijs.

Verder werden er verschillende acties georganiseerd, waaronder een groot evenement in De Flint in Amersfoort.

Jaaroverzicht: Januari 2005

Instelling Archief Eemland
Collectie Film en geluid
Deelcollectie Film en geluid Archief Eemland
Objectnummer 70fa2ada-a1e6-11e2-9749-67d0b7c22dd5:077e1633-fefa-71b2-7f0a-3e3297b028e4
meer