Bekijken

(Afscheid van kunstwerk De Stier, 14 feb, id 1716)

(Burgemeester kondigt vertrek aan, 16 december, id 1730)

(Grote brand Parelvisserspad, 21 december, id 1753)

(Sleuteloverdracht Amersfoort 750, 21 december, id 1746)

(Sneeuw en file, 17 en 21 december, id 1737 en 1740)

(Start bouw ABC-school, 3 december, id 1636)

(Wethouder Paul Lemmen overleden)

------------------------------------------------

---------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Aan het Parelvisserspad in Amersfoort woedde 20 december een grote brand. De brand ontstond op de zolderverdieping en sloeg over naar de naastgelegen woning. De bewoners waren op tijd buiten en konden zelf de brandweer alarmeren. Er raakte niemand gewond. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al uit het dak. De zolderetages van beide woningen zijn volledig verloren gegaan.

Amersfoort heeft vrijdag 11 december afscheid genomen van de Stier. Het houten kunstwerk op de rotonde bij de Kamp werd eind juli door brandstichting vernield. Het verdwijnen van de houten stier maakte veel los bij de omwonenden. Kunstenaar Thijs Trompert maakt een nieuwe stier, deze keer van metaal.

De hevige sneeuwval zorgde in de week voor kerst zowel voor sneeuwpret als sneeuwoverlast. De sneeuw maakte voor veel mensen moeilijk om op tijd op werk te komen. De ochtendspits van donderdag 17 december was verreweg de druktste van 2009. De ROVA probeerde dag en nacht de hoofdwegen en fietspaden begaanbaar te maken. Het KNMI maakte tweede kerstdag bekend dat het officieel een witte kerst was, voor het eerst sinds 1981.

In een videoboodschap kondigde Burgemeester Albertine van Vliet Kuiper woensdagmiddag 16 december haar vertrek aan. Van Vliet Kuiper wil in de zomer van 2010 stoppen om, zoals ze zelf zegt, plaats te maken voor nieuwe energie. Van Vliet Kuiper werd op 3 januari 2000 geinstalleerd als burgemeester van Amersfoort.

Met het plaatsen van het bouwbord in de grond en het oplaten van honderden ballonnen is de bouw van de ABC-school aan de Evertsenstraat begin december eindelijk van start gegaan. De planvorming voor de ABC-school in Kruiskamp nam enkele jaren in beslag. Een vorig plan kreeg veel kritiek omdat het geen recht deed aan het monumentale karakter van het oude schoolgebouw.

Op verschillende plekken in Amersfoort hebben 23 december vijf auto's in brand gestaan. De politie gaat uit van brandstichting. De eerste autobrand was 's morgens in de Sem Dresdenstraat. Ook werden brandende auto's aangetroffen op de Ringweg Kruiskamp, Gasthuislaan en aan de Weegsteen. Rond half 12 's avonds stond een vijfde auto in brand aan de Pullstraat. In de meeste gevallen werden de branden snel opgemerkt waardoor de schade beperkt bleef tot beschadigde onderdelen van de auto.

Serie autobranden Amersfoort, 24 dec, 1759

Thijs Trompert stond ook in de belangstelling op 18 december. De kunstenaar heeft de sleutel opgeborgen van een kist vol brieven en voorspellingen over Amersfoort in 2059. De voorspellingen werden ingeleverd tijdens het symbolische slot van Amersfoort 750. Op 18 december sloot het projectbureau haar deuren en werden alle schatten opgeborgen in de depots van Museum Flehite en Archief Eemland.

Wethouder Paul Lemmen van de gemeente Soest is maandag 28 december op 64-jarige leeftijd onverwacht overleden door een hartstilstand. Het college en de gemeente Soest reageerden geschokt en verslagen. Lemmen was acht jaar actief in de gemeentelijke politiek. In 2006 begon hij als wethouder. Maandag 4 januari wordt een herdenkingsdienst gehouden. De gemeenteraad komt 's avonds tijdens een buitengewonde raadsverga

Jaaroverzicht December 2009

Instelling Archief Eemland
Collectie Film en geluid
Deelcollectie Film en geluid Archief Eemland
Objectnummer 70fa2ada-a1e6-11e2-9749-67d0b7c22dd5:ca263db6-dd79-a41e-6fb9-c7a8edaaf470
meer