Bekijken

------------------------------------

------------------------------------------

-----------------------------------------------

-------------------------------------------------

Amersfoort stond zondag 14 juni op zijn kop. Bijna 11.000 deelnemers deden mee aan één van de afstanden van de Marathon Amersfoort 750. Ook burgemeester Van Vliet - Kuiper trok haar hardloopschoenen aan voor de 5 kilometer. Paul Verkleij uit Leusden won de marathon. Hij legde de 42 kilometer af in 2 uur, 52 minuten en 16 seconden. Voor automobilisten had het evenement heel wat voeten in de aarde. De gehele Stadsring werd afgesloten. Bussen en taxi's reden een aangepaste route.

Amersfoort vierde vanaf 4 juni twee weken lang feest tijdens de 750 ste Verjaardag. Zo kwam het reizende theaterfestival De Parade naar Amersfoort. Op de Bernhard Kazerne werden de Landmachtdagen gehouden en bij de Koppelpoort vond elke avond Het Mirakel plaats.

Bij de vestiging van V&D in Amersfoort raakte zaterdagmiddag 27 juni een 3-jarig meisje uit Amersfoort ernstig gewond na een val bij de roltrap. Het meisje was op de reling van de roltrap geklommen, waarna ze vijf à zes meter naar beneden viel.

De bewoners van verpleeghuis Birkhoven beleefden in juni twee enerverende dagen. Op 8 en 9 juni verhuisden zij met al hun spullen naar de Birkstraat. Het verpleeghuis aan de Soesterweg werd na de verhuizing gesloopt. Op deze locatie komt een geheel nieuw verpleeghuis. De bewoners verblijven nog zo'n 1,5 jaar in de tijdelijke huisvesting aan de Birkstraat.

Hare Majesteit de Koningin opende 24 juni het nieuwe gebouw van de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed aan het Smallepad. Hierbij was ook Ronald Plasterk, minister van Cultuur, aanwezig. De koningin bleef veel langer dan de bedoeling was in Amersfoort. Ze sprak zeer uitvoerig met architect Juan Navarro Baldeweg.

Hello Goodbye Soesterberg (15 juni id 526)

Joris Linssen presenteerde de dag. Het feest trok duizenden bezoekers. Zij konden eindelijk een bezoek brengen aan het altijd afgesloten gebied. In 2013 zal het museumkwartier haar deuren openen.

Kind zwaargewond bij V&D (29 juni id 617)

Koningin opent RACM (25 juni, id 592)

Marathon Amersfoort 750 (15 juni id 529)

Piet Mondriaan Grootste Amersfoorter (4 juni id 460)

Piet Mondriaan werd op 3 juni uitgeroepen tot Grootste Amersfoorter. De wereldberoemde kunstschilder kreeg de meeste stemmen binnen de verkiezing, die werd georganiseerd door de AD Amersfoortse Courant, RTV Utrecht en Omroep Amersfoort, in het kader van Amersfoort 750. Mondriaan won nipt van staatsman Johan van Oldenbarneveldt.

Verhuizing bewoners Birkhoven (9 juni id 491)

Verjaardagsfeest (vanaf 5 juni uitzendingen Amersfoort 750)

Vliegbasis Soesterberg werd op zaterdag 13 juni overgedragen aan de provincie. Dit gebeurde tijdens het evenement Hello Goodbye Soesterberg.

Jaaroverzicht: Juni 2009

Instelling Archief Eemland
Collectie Film en geluid
Deelcollectie Film en geluid Archief Eemland
Objectnummer 70fa2ada-a1e6-11e2-9749-67d0b7c22dd5:f5b810e3-4bdf-3783-a89f-4562b57eb5a4
meer