Terug naar Zoekresultaten

Bekijken

Het classicistische gebouw van de Rijksmunt en de bijgetrokken buurhuizen hiervan zonder deur aan de straat zijn dusdanig afgebeeld dat de huizenreeks evenwijdig met het beeldvlak verloopt en onderaan de bovenzijde der werfmuur met de toppen der reeks deuren hier zichtbaar is.

Rechts hiervan 3 huizen met halsgevels en hiernaast een slechts gedeeltelijk afgebeeld huis met strakke rechte kroonlijst waarboven de top van het pannen zadeldak en een zoldervenster in dakkapel uitsteken. De straat aan de werfzijde sluit een ijzeren hek af waarbij in het midden een lantaarnpaal met straatlantaarn.

Van een huis links van het muntencomplex ziet men nog juist een stuk dak met schoorsteen. Het hoofdgebouw heeft onder hoog mansardedak met ornamentale vierkante schoorsteen in het midden en links een fabrieksschoorsteen, een door 5 ionische pilasters ingedeelde gevel, waarin 4 boven- en 3 benedenvensters met persiennes, en rechts een poortachtige ingang met vleugeldeuren, bekroond door het door 2 leeuwen gehouden rijkswapen waaronder opschrift.

Gezicht op de oude Rijksmunt

Instelling Centraal Museum
Collectie Collectie
Deelcollectie Collectie Centraal Museum
Soort / type ets, prent
Objectnummer 13503
Materiaal papier
Bron http://centraalmuseum.nl/ontdekken/object/#o:9971
meer