Webexpo

Utrecht is in de loop der tijd verschillende keren bezet geweest door buitenlandse strijdkrachten. Krap 2000 jaar geleden kreeg de provincie voor het eerst te maken met een indrukwekkende supermacht:
de Romeinen.

Van deze periode zijn nog veel sporen teruggevonden. Zowel graven, gebouwen en muren maar ook kleding, kookgerei en wapens. In deze webexpo zijn verschillende gevonden voorwerpen uit deze periode te zien. Klik op de afbeelding voor meer informatie.

>Romeinse pracht en praal in de provincie Utrecht

Fragment van een lorica hamata

De lorica hamata (Latijn voor gehaakt pantser) is een hemd van metalen ringetjes, dat Romeinse soldaten droegen ter bescherming tegen vijandelijke pijlen. Het kledingstuk is vergelijkbaar met de middeleeuwse maliënkolder. De hogergeplaatste legionairs droegen ook wel de lorica segmenta, een pantser bestaande uit elkaar overlappende metalen platen.

Phalera of dapperheidsmedaille

Soldaten in het Romeinse leger verdienden deze medaille bij getoonde dapperheid en konden haar op hun uniform of paardentuig bevestigen. De sierschijf stelt het hoofd van Medusa voor. Volgens de mythe had de mooie Medusa prachtig haar maar Athena maakte daar om haar te straffen een nest slangen van. Wie Medusa aankeek versteende van angst. De Phalera is gevonden op Remmerden bij Rhenen. Remmerden ligt net buiten de limes. Mogelijk keerde een veteraan na zijn diensttijd terug naar zijn erf. Object is afkomstig uit de collectie van Het Rondeel.

Wrijfschaal (mortarium)

Een bekend Romeins keukenonderdeel is de wrijfschaal of mortarium, die het midden houdt tussen een vijzel en een rasp. Op verschillende plaatsen langs de Romeinse limes zijn exemplaren opgegraven, zoals deze in het castellum Laur(i)um, in Woerden.

Grafsteen van Tiberius Julius

Bij opgravingen in de Houtense wijk Molenzoom kwam dit grafsteenfragment te voorschijn. Jammer genoeg is van de grafsteen minder dan de helft bewaard gebleven. De eerste regel onthult de naam van de overledene: Tiberius Julius. Deze typisch Romeinse namen én de toga verraden dat hij het Romeinse burgerschap bezat.

Twee urnen met crematieresten

In deze twee handgevormde potten, met een simpele versiering van cirkels en kerfjes, zaten de verbrande resten van twee personen. Wie het waren, weten we niet, maar ze bewoonden het inheems-Romeinse dorpje op het terrein De Horden bij Wijk bij Duurstede.