Collecties

't Stort

In 1903 werd in opdracht van Daniel David Stuten, directeur van de Ontvang- en Betaalkas te Amsterdam, de buitenplaats 't Stort aangelegd. Het hoofdhuis werd opgetrokken in chaletstijl en kreeg een centrale entree met daarachter een markante traptoren. Het landhuis kwam te staan op een kunstmatige verhoging. Rond het huis kwam een park in late landschapsstijl, met onder meer een rotstuin met een waterval en een trappartij. Op 't Stort werd tevens een koetshuis gebouwd, een kippenrenen een hondenkennel annex houtopslag, beide in stijl aansluitend op het hoofdgebouw. Stuten gaf in 1909 opdracht voor een uitbreiding van het hoofdhuis ter plaatse van de vleugel links van de entree, naar ontwerp van de architect Hamer. In 1916 verkocht hij de buitenplaats aan de heer S.P. van Eeghen, die 't Stort verwierf voor zijn dochter en schoonzoon en hun vijf kinderen. In hetzelfde jaar liet Van Eeghen het hoofdhuis door D. Appels aan de achterkant uitbreiden. In de uitbreiding werden een keuken en een bijkeuken, met daarboven een slaapkamer en een zolderverdieping gerealiseerd. Ook in 1937 werd het huis gewijzigd. Onder leiding van de architecten Daan Jansen en C. Bos kreeg het huis een uitbreiding aan de achterzijde en een eetzaal aan de noordgevelzijde.

  • Instelling Gemeente Utrechtse Heuvelrug
  • Deelcollectie Heuvelrug op de kaart

Interessante collectiestukken

Sparrendaal
De Ruiterberg
Stameren