Utrechters in oorlog en vrede

1672 RampZalig

Tentoonstelling
woensdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 16:00 uur
gratis

Van zaterdag 2 juli t/m 30 oktober is in de R.K.-kerk aan de Kerklaan te Vinkeveen de tentoonstelling ‘1672 RampZalig’ te zien. Het interieur van de kerk levert een schitterende achtergrond voor de vele attributen, kaarten, boeken, prenten en objecten uit de zeventiende eeuw. De link met de inundaties is in de kerk terug te vinden; men kan onder de kerk varen… Het fraaie, rijke interieur was ook de inspiratie voor de naam van de tentoonstelling ‘1672 RampZalig’.

Verdedigingsposten
Het verhaal van de tentoonstelling richt zich op een twaalftal ‘posten’, verdedigingsplekken in de directe omgeving, waar in 1672 tegen de Franse aanvallers is gevochten. Met name in Waverveen, bij de Demmerikse Schans, de Voetangel en het slot Abcoude hebben diverse wreedheden en oorlogshandelingen plaatsgehad.

Lezingen en Wargames
Gedurende de periode dat de tentoonstelling deze zomer te bezoeken is geeft een zevental regionale historici een reeks van lezingen over de diverse deelonderwerpen uit het Rampjaar. Aansluitend aan de lezingen leiden Marc van Vugt en Eltjo Verweij een aantal ‘wargames’ over de Franse aanval op Waverveen. Speciaal voor de tentoonstelling ‘1672 RampZalig’ is een miniversie van het spel bedacht. Maximaal zes spelers vanaf 12 jaar kunnen meedoen. De spelregels worden ter plekke uitgelegd.

Nog veel meer
Naast de unieke expositie en de aanvullende lezingen zijn er enkele wisseltentoonstellingen. Een drietal fietstochten is in de omgeving uitgezet, langs de ‘posten’ in onze dorpen, aangeduid met speciaal hiervoor ontworpen borden. Ook zijn er suggesties voor wandelroutes en een speciale vaarroute. Tevens is een tweetal labcaches (voor geocaching) in de maak. Er is in samenwerking met Cultuurhuis Abcoude een educatief project voor de groepen 7 van de lokale basisscholen opgezet. Er komen speciale expositiebezoeken door verschillende doelgroepen. En er is een speciale editie van het kwartaalblad De Proosdijkroniek met 88 pagina’s aanvullende informatie over het project. 

Veel steun
De projectroep, die de organisatie van dit alles heeft uitgewerkt, kreeg veel ondersteuning van de eigen werkgroepen archeologie, genealogie en documentatie, maar ook uit de plaatselijke bevolking. Nogal wat verzamelaars- eigenaren hebben hun objecten, kaarten of spullen beschikbaar gesteld. Naast een aantal belangrijke subsidiegevers steunen diverse lokale ondernemers de organisatie financieel, hetgeen aangeeft dat het idee breed gedragen is.

Aanvullende informatie

Dit vind je misschien ook interessant

Historische Vereniging De Proosdijlanden