900 Jaar waterbeheer: Van Oude Rijn naar Leidse Rijn

Tentoonstelling
Openingstijden Broederschapshuisjes

De tentoonstelling 'Stichtse Wateren, van Oude Rijn naar Leidse Rijn' over 900 jaar waterbeheer is te zien in De Broederschapshuisjes in Vleuten. De tentoonstelling is gratis toegankelijk op de openingstijden van het museum en voor groepen op aanvraag buiten de gebruikelijke tijden.

In 1122 ontstond het georganiseerd waterbeheer in ons land naar aanleiding van de afsluiting van de Kromme Rijn van de Lek. Het had grote gevolgen voor de waterhuishouding in de Kromme Rijnstreek, de stad Utrecht en het gebied van Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn. De ontwikkeling van de landbouw in ons gebied kon een vlucht nemen en eeuwenlang was Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn de voedselschuur van de stad Utrecht. Het transport van alle opbrengst van de agrarische bedrijvigheid verliep via het water. Stroomopwaarts naar de stad Utrecht om uitgeladen te worden door de stadskraan aan de Oude Gracht en later aan het Paardenveld. De Leidse Rijn werd rond 1665 gegraven als een snelweg over water via veerboten vanaf het Leidse Veer in Utrecht naar uiteindelijk Leiden.

Voor het Franse leger in het Rampjaar 1672 was de Leidse Rijn een snelle manier om van Utrecht naar de poort van Holland, Woerden te reizen. Voor tal van schilders was in de 18de en 19de eeuw de personenveerboot over de Leidse Rijn een prachtig uitstapje op een zomerse dag om de eerste dam te schilderen vanuit Utrecht, de Stadsdam.

Dit en meer kom je te weten in deze tentoonstelling. Waar ook diverse oude plattegronden te zien zijn van de waterschappen die de basis vormden voor grondinventarisatie nodig voor de ruilverkaveling in de 20e eeuw. Voor kinderen zijn er stripboeken, kleurplaten en is er speelgoed dat met water te maken heeft.

Openingstijden Broederschapshuisjes

Aanvullende informatie

Dit vind je misschien ook interessant

Water! Vriend of vijand?