Bitcoins avant la lettre?

Tentoonstelling

Middeleeuwse muntschat ‘Hagestein’ nu te zien!

Het Stedelijk Museum Vianen doet uiteraard mee aan de Nationale Archeologiedagen op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni a.s. Want sinds kort heeft het een unieke Middeleeuwse muntvondst in haar collectie.

In 2017 is tijdens graafwerkzaamheden in het nieuwe dorp Hoef en Haag (gemeente Vijfheerenlanden) een pot met bijna 500 middeleeuwse gouden en zilveren munten gevonden.

De muntschat van Hagestein dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw. De munten zijn in die jaren begraven in een kookpotje. De meeste exemplaren blijken nauwelijks gebruikt en verkeren in een uitzonderlijke goede staat. Er zit een aantal zeer zeldzame exemplaren tussen.

Annemarieke Willemsen, conservator van de collectie Middeleeuwen van het RMO, en Pim Mohring, conservator van de numismatische collectie van de Nederlandsche Bank, geven in een korte video extra uitleg.

Voor kinderen zijn er in het museum enkele activiteiten, gerelateerd aan deze unieke muntvondst. Maar er zijn uiteraard meer archeologische vondsten te zien, zoals het Karolingische zwaard. En in de interactieve informatietafel zijn nog andere middeleeuwse objecten te bewonderen. Kortom, ontdek en beleef het verleden van Vianen en de Vijfheerenlanden.

Museumkaart en jongeren t/m 18 jaar gratis.

 

De Nationale Archeologiedagen

Veel van onze verre geschiedenis ligt verrassend dichtbij. In de bodem liggen sporen die mensen ver voor ons hebben achtergelaten. Archeologen vertellen dankzij deze sporen veel over het leven van onze voorouders. Tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je zelf het verleden ontdekken. Kom horen, zien en graven op meer dan 200 locaties.Bekijk de activiteiten in het hele land   op https://www.archeologiedagen.nl/programma/

Aanvullende informatie

  • Datum 17-06-2022 t/m 19-06-2022
  • Type Tentoonstelling
  • Periode Late Middeleeuwen (1000 - 1500)
  • Regio Vijfheerenlanden
  • Plaats Voorstraat 97, 4132 AP Vianen, Nederland
  • Organisaties Stedelijk Museum Vianen