Code Donker Rood… Het klimaat in vroegere tijden

Lezing
Meer over Code Donker Rood

Op donderdag 5 november 2020 organiseert de Historische Vereniging een lezing door René de Kam en Gerard van der Schrier.

Dat het schip van de Utrechtse Dom slecht en snel was gebouwd en daardoor vrij gemakkelijk instortte tijdens de storm van 1 augustus 1674 is een verhaal dat al decennialang de ronde doet. Maar het blijkt niet te kloppen. Het lag niet aan het schip, maar aan het uitzonderlijk zware buienfront waardoor die avond een groot deel van Utrecht in een puinhoop veranderde. En niet alleen dat: van Noord Frankrijk tot aan Texel was de schade enorm.

Deze lezing is een meer uitgebreide versie van de korte presentatie die Gerard van der Schier al heeft gegeven tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van jan 2020. Behalve meer inzicht over klimaat in de historie zal René de Kam ook ingaan op de historie van de Dom en Utrecht. Tijdens deze lezing zullen zij aan de hand van de laatste onderzoeksgegevens laten zien wat er daadwerkelijk gebeurde op de meest beruchte avond uit de Utrechtse geschiedenis.

Gerard van der Schier is klimatoloog bij het KNMI en heeft zich ook toegelegd op onderzoek naar klimaat in het verleden. René de Kam is conservator bij het Centraal museum te Utrecht .

Praktische informatie

De locatie voor deze bijeenkomst is nog niet bekend. De lezing zal mogelijk ook online beschikbaar komen

Datum: donderdag 5 november 2020. Aanvang: 20.00, zaal open 19.30

Kosten €5,- per persoon. Leden HV: € 2,50 korting

Verplicht vooraf opgeven via activiteiten@histvervdmh.nl

Meer over Code Donker Rood