De geschiedenis van De Stichtse Weides: Terwijde, Hoge en Lage Weide

Lezing
Aanmelden voor webinar

Wat hebben Terwijde, Hoge Weide en Lage Weide, waarvan een deel ooit de Stichtse Weides genoemd werden, met elkaar te maken? Wat weten we van de Middeleeuwse geschiedenis van Grauwaart, de Engh en Hof ter Weyde? Waar en waarom werd de Hollandse graaf Floris V in 1296 gevangen genomen? Wat zien we terug in de huidige wijken Terwijde en Hoge Weide terug van deze geschiedenis? Op al deze vragen en nog veel meer zal Gerda Oskam ingaan tijdens dit webinar.

Dat Terwijde is vernoemd naar de hofstede Hof ter Weyde weten veel mensen. Aan de vroegere weg Hoge Weide, lag echter ook de boerderij Terweijde, de boerderij waar nu de kinder- en jongerenkunstlocatie De Vrijstaat is gevestigd.

Waarom stonden er twee boerderijen met vrijwel dezelfde naam op de Stichtse Weides. Op het grondgebied dat vroeger Lage Weide werd genoemd is nu grotendeels het Amsterdam Rijnkanaal en het industriegebied gevestigd, maar werd ook ooit het hoogste gebouw van Utrecht gepland: de Belle van Zuylentoren in het huidige Leidsche Rijn Centrum Noord. Waarom kon er zo’n hoog gebouw wel daar gepland worden maar niet in Terwijde Noord?

Praktische info

De webinar van Gerda Oskam over de Stichtse Weides, vindt plaats op 11 mei van 20.00 tot ca. 21.00 uur. Kosten voor deelname bedragen € 2,50. Voor leden van de Historische Vereniging is het gratis. De online lezing is thuis via Youtube te volgen. De presentatie blijft na afloop beschikbaar via Youtube.

Dit webinar is een vervolg op de eerdere twee presentaties over de geschiedenis van ons gebied.

Deel 1 over Vleuten, Vleuterweide, Veldhuizen en de Balije

 

Deel 2 over De Meern, Rijvliet, Strijkviertel en De Meern

Aanmelden voor webinar

Aanvullende informatie