De Koude Oorlog in schoolboeken

Lezing
Info over de lezing bij het RHC

Op dinsdag 20 oktober om 14.00 uur gaat de online lezing ‘De Koude Oorlog in schoolboeken’ van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in première.

De lezing wordt uitgezonden via de mediakanalen van het RHCVV (op de website en het YouTube-kanaal) en zal daarop te zien blijven. Binnen het thema van de Maand van Geschiedenis Oost/West, wordt tijdens de online lezing ingezoomd op de Koude Oorlog. Historicus Paul Stolk vertelt over de verschillen die er door de tijd heen zijn tussen diverse schoolboeken als het gaat om het verhaal van de Koude Oorlog.

Praktische informatie

De online lezing ‘De Koude Oorlog in schoolboeken’ is 20 oktober vanaf 14.00 uur hier te bekijken en op ons YouTube-kanaal. De lezing zal online blijven staan en kan bekeken worden op een tijd die je het meest schikt.

De Koude Oorlog

De Koude Oorlog was een periode in de tweede helft van de twintigste eeuw waarin een gewapende vrede bestond tussen het kapitalistische Westen (met de VS aan het hoofd) en het communistische Oosten (met de Sovjet-Unie als leider). Historicus Paul Stolk heeft onderzoek gedaan naar twaalf schoolboeken die zijn verschenen tussen 1948 en 2017. Hij heeft hierbij gekeken naar op welke manier het begin van de Koude Oorlog beschreven wordt. Na uitgebreid onderzoek kwam naar voren dat er grote verschillen bestaan. Zo begint volgens het schoolboek Coda (1970) de Koude Oorlog met de Griekse burgeroorlog in 1946, terwijl een ander schoolboek (1950) uitgaat van de Blokkade van Berlijn in 1948 als het begin van de Koude Oorlog. In de drie kwartier durende lezing zal Paul Stolk deze verschillen toelichten en uitleggen hoe en waarom deze ontstaan zijn.

Info over de lezing bij het RHC

Aanvullende informatie