Fietsexcursie Stichtse Wateren

Fietsroute
2,50 / gratis voor leden van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn

De fietsexcursie van ongeveer 2 uur met een gids van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn vertelt het verhaal van 900 jaar Utrecht en 900 jaar georganiseerd waterbeheer terwijl we langs historische waterwegen fietsen. Deze fietsexcursie wordt mede mogelijk gemaakt door het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Dit jaar is het 900 jaar geleden dat er een start werd gemaakt met het georganiseerd waterbeheer in ons land. Door de verlaging van het waterpeil door de afsluiting van de Oude Rijn werd de Oude Gracht gegraven en werd het mogelijk om veel meer grond te gebruiken voor landbouw in het gebied van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern.

Daarvoor werd een fijnmazig stelsel van watergangen gegraven die eeuwenlang al het voedsel dat in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern werd verbouwd, via trekschuiten vervoerde naar de markten in het centrum Utrecht. De Leidsche Rijn werd als een snelvaart-verbinding gegraven tussen de Leidse Veer in Utrecht, via Woerden naar Leiden in 1665.

 

Van Leidsche Rijn naar Oudegracht 

  • Vertrek vanaf Museum Broederschapshuisjes, Dorpsstraat 1, Vleuten om 11:00 uur
  • 25 juni, 9 juli, 23 juli, 20 augustus en 10 september (Open Monumenten Dag)

Van Oudegracht naar Leidsche Rijn

  • Vertrek vanaf Café het Gegeven Paard, hoek Vredenburg/Vredenburgkade om 14:00 uur
  • 30 juli (deze fietstocht is i.s.m. het Casco Art Institute), 27 augustus en 10 september (Open Monumenten Dag)

 

Alle informatie en tickets kunt u vinden op onze website.

U kunt ook meteen lid worden van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. Elk nieuw lid voor de zomervakantie ontvangt  het boek over 550 jaar Broederschap!