GeKOEsterd

Tentoonstelling
Meer over GeKOEsterd

Het Stadsmuseum organiseert de duo-tentoonstelling GeKOEsterd. In het museum vind je koeien in schilderijen en beelden vanaf de 17de eeuw tot nu. In de gratis toegankelijk pop-up expositie aan de Rijnstraat dompel je je onder in de beleving van de ‘Koeiemart’.

In het museum zie je de loeiende dames in allerlei stijlen, tijden en stromingen. Bijvoorbeeld in 17de-eeuwse veestukken en Italianiserende landschappen maar ook in mythologische voorstellingen. Zo is er werk van dé 17de-eeuwse veeschilder Paulus Potter maar ook van Nicolaes Berchem en Karel Dujardin. Haagse School-schilders zoals Willem Maris, Anton Mauve en Willem Roelofs zijn vertegenwoordigd en natuurlijk ontbreekt het werk van Woerdense modernist Leo Gestel niet. De vele interpretaties laten zien dat koeien onlosmakelijk verbonden zijn met de Nederlandse cultuur. Hedendaagse kunstenaars als Pieter Pander, Marleen Felius en Hans Versfelt tonen hun hedendaagse kijk op deze beesten. Kortom: hulde aan de koe!

Pop-uptentoonstelling

In de gratis toegankelijke pop-uptentoonstelling in het centrum van de stad duik je onder in de sfeer van de Koeiemart. In de loop der eeuwen is de mart uitgegroeid tot een typisch Woerdens fenomeen waar iedere Woerdenaar herinneringen en gevoelens bij heeft. In de voorbereiding van deze tentoonstelling zijn gesprekken gevoerd met allerlei mensen; hun verhalen zijn verwerkt, evenals hun blik op de toekomst. Ook bezoekers van de tentoonstelling worden van harte uitgenodigd hun herinneringen en toekomstbeelden te delen!

Tenslotte verwonder je je over de grappige, particuliere ‘koeienverzamelingen’, die bijeen zijn gebracht na een oproep van het museum.

Kunstenaars Maus Bullhorst en Suzan Hijink maakten dit werk speciaal voor de tentoonstelling GeKOEsterd in Stadsmuseum Woerden. Kun jij ontdekken welke tradities, symbolen en verhalen er uit het heden en verleden terug te zien zijn?

Meer over GeKOEsterd

Aanvullende informatie

  • Datum 03-10-2021 t/m 15-05-2022
  • Type Tentoonstelling
  • Periode Vroegmoderne Tijd (1500 - 1800), Moderne Tijd (1800 - 1945), Eigentijdse geschiedenis (1945 tot nu)
  • Regio Oude Rijn
  • Plaats Kerkplein 6, 3441 BG Woerden, Nederland
  • Organisaties Stadsmuseum Woerden

Dit vind je misschien ook interessant

De Koeiemart in Woerden De Koeiemart in Woerden 6 min