Het Raadsel van de Rijnpoort. Een meesterstuk ontrafeld

‘Het Raadsel van de Rijnpoort. Een meesterwerk ontrafeld’ is de nieuwe expositie in Stadsmuseum Rhenen. Alles draait om het schilderij Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen uit circa 1838, dat het museum zomer 2020 in bruikleen kreeg. 

Tal van raadsels en bijzondere verhalen kleven aan dit laatste portret van de middeleeuwse stadspoort, geschilderd voordat die in 1841 onder de slopershamer ging. De tentoonstelling, van 31 oktober tot en met 27 februari 2021, gaat in op de verwerving – een heus detectiveverhaal – en biedt tal van ‘eyeopeners’.  

Zag Rhenen er echt zo uit in 1838? Wat had de Rijnpoort voor functie? Wat zit er achter die geheimzinnige muurtjes? Wiens wasgoed wappert aan de lijn? Bezoekers leren zo het Rhenen van toen én nu beter kennen. Bovendien kunnen ze in Stadsmuseum Rhenen ‘live’ de restauratie van het schilderij bijwonen.  

Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen is prominent op zaal aanwezig, en wordt op zaal gerestaureerd. Restaurator Marieke Walison start haar werk op woensdag 18 november en zaterdag 21 november (12 - 16 uur), haar verdere werktijden leest men op www.stadsmuseumrhenen.nl. Walison ontdekte dat een deel van het doek was verborgen achter de lijst.

Een metersgrote print van het schilderij op de wand biedt het publiek twintig ‘eyeopeners’. Zo krijgt men een beeld van de verborgen geschiedenis van het schilderij én die van Rhenen. Twee filmpjes completeren de expositie, met in de hoofdrol restaurator Marieke Walison, Henk Deys, Rhenen-kenner, en Laurens Schoemaker, conservator topografie van het RKD. Zij brengen de wereld van het bijzondere schilderij tot leven.

www.stadsmuseumrhenen.nl

Open di t/m za: 10-16 uur. Museumkaart geldig.

Aanvullende informatie

  • Datum 31-10-2020 t/m 30-06-2021
  • Type Tentoonstelling
  • Periode Moderne Tijd (1800 - 1945)
  • Plaats Rhenen
  • Organisaties Stadsmuseum Rhenen