Typisch Utrechts?

Met een koffer vol naar Brooklyn

Tentoonstelling
Meer over deze tentoonstelling

Aan de hand van archiefstukken word je in de tentoonstelling 'Met een koffer vol naar Brooklyn' in het RHC Vecht en Venen meegenomen in de geschiedenis van vier eeuwen Nederlandse cultuur in Amerika.

Al vanaf de 17de eeuw trokken Nederlanders naar Amerika, zij hebben door de eeuwen heen hun stempel gedrukt op de Amerikaanse cultuur. Dit komt nog steeds terug in bijvoorbeeld straatnamen, eetgewoonten en de taal. Op 21 mei 1646 stichtte een groep Nederlandse emigranten het dorp 'Breuckelen' in Amerika.

In de loop van de tijd transformeerde de naam tot wat we nu kennen als Brooklyn. Ondanks dat de naam veranderde verloor het New Yorkse stadsdeel haar Nederlandse roots niet. Tot in de 19de eeuw werd in sommige kerken Nederlands gesproken en het motto van Brooklyn is nog altijd 'Eendraght maeckt maght'.

Nieuwsgierig geworden naar de Nederlandse invloed op de Amerikaanse cultuur? De tentoonstelling loopt van 24 juni t/m 31 december en zal maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken zijn. In de zomer-, herfst- en kerstvakantie is het RHC Vecht en Venen ook op zaterdag geopend. 

Zomervakantie workshops

In de zomervakantie vindt elke week een activiteit plaats omtrent de tentoonstelling, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Van het leren lezen van 17de eeuw schrift tot het kalligraferen van je eigen naam. Via de site van RHC Vecht en Venen vind je meer info over data en inschrijven. 

Meer over deze tentoonstelling

Aanvullende informatie