Ode aan het landschap

Over velden en wegen

Tentoonstelling
Meer over deze tentoonstelling

Laat je meevoeren langs de mooiste plekken in Nederland door de eeuwen heen, in beeld gebracht door oude meesters en hedendaagse kunstenaars. 

Uit de museumcollectie is een kleurrijk ensemble aan landschappen geselecteerd. Van een pointillistisch bosgezicht door Jakob Nieweg, een realistisch weidelandschap door Piet Mondriaan, een modernistisch geschilderd Fries polderlandschap door Gerrit Benner, een dromerig kwelderlandschap door Hendrik Jan Wolter, tot een coloristisch Noord Hollands polderland door Dirk Breed.

Jordanus Hoorn 

In de tentoonstelling is er speciale aandacht voor de landschapstekeningen van Jordanus Hoorn (1753-1833). Hoorn volgde een kunstopleiding in Haarlem, maar Amersfoort was het grootste gedeelte van zijn leven zijn standplaats; hij werd er geboren en overleed er. In 2014 schonken de nazaten van deze Amersfoortse kunstenaar een omvangrijke collectie tekeningen aan Museum Flehite.

Hoorn, destijds ‘tekenmeester’ van Amersfoort, trok vanuit de stad ‘over velden en wegen’ met zijn tekengerei in de aanslag. Hij maakte topografisch kloppend werk in een natuurgetrouwe tekenstijl. Soms noteerde hij op de achterzijde van het blad waar de scene zich bevond: Groot Zandbrink, Leusden, ‘Langs een beek bij Amersfoort', Voorthuizen, Nijkerk enzovoort. Hoorn maakte tevens de nodige Amersfoortse stadsgezichten in olieverf. Museum Flehite bezit daarvan een aantal fraaie exemplaren, die zijn te zien in de vaste opstelling van het museum.

Meer over deze tentoonstelling

Aanvullende informatie

  • Datum 03-03-2021 t/m 29-08-2021
  • Type Tentoonstelling
  • Thema Ode aan het landschap
  • Periode Vroegmoderne Tijd (1500 - 1800), Eigentijdse geschiedenis (1945 tot nu)
  • Regio Eemland
  • Plaats Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort, Nederland
  • Organisaties Museum Flehite