Route

'Ervaar 1914-1918 op de fiets' is de titel van vier bijzondere fietsroutes. Ze gaan langs plekken die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.

De vier fietsroutes verbinden acht plekken in de provincie Utrecht met tastbare herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. De routes hebben een centraal start- en eindpunt bij hotel Bergse Bossen in Driebergen-Rijsenburg.

De acht locaties die u bezoekt tijdens het fietsen, zijn Museum Huis Doorn in Doorn, kasteel Amerongen in Amerongen, het Nationaal Militair Museum in Soest, het Waterliniemuseum Fort bij Vechten in Bunnik, Museum Flehite in Amersfoort, Fort Rijnauwen in Bunnik, het Belgenmonument in Amersfoort en het Archief Eemland in Amersfoort.

Deze locaties hebben zich verenigd in het programma ‘Utrecht Plaatsen van Herinnering’. Met dit programma vestigen de organisaties de komende jaren de aandacht op de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens speciale tentoonstellingen, rondleidingen en themarondleidingen worden verscheidene aspecten van de periode 1914 -1918 in Nederland belicht. Het programma Utrecht Plaatsen van Herinnering is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Utrecht.

De fietsroutes zijn verkrijgbaar bij de deelnemende erfgoedlocaties, de VVV in Houten en Wijk bij Duurstede en diverse hotels op de Utrechtse Heuvelrug.

Op 10 september 2015 ontvingen de wethouders van de gemeenten Amersfoort, Bunnik, Soest en Utrechtse Heuvelrug de eerste uitgave van de fietsroutes.

Meer over dit onderwerp

Kijk op Geschiedenislokaal Utrecht WO1 voor bronnen en opdrachten voor het voortgezet onderwijs over de provincie Utrecht tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Informatie

Type: Fietstocht
Periode: Moderne Tijd (1800 - 1945)
Regio: Gelderse Vallei
Kromme Rijn
Utrechtse Heuvelrug
meer