Route

In de 16e eeuw heeft de Antwerpse Gilbert van Schoonbeke veengronden gepacht in de omgeving van Rhenen. Hij had de turf nodig als brandstof bij zijn bouwprojecten in Antwerpen. Ten onrechte is hij beschouwd als de stichter van Veenendaal. De routebeschrijving van het Gilbertpad is gemaakt door De Wandelmaker uit Veenendaal. Dit is één van de activiteiten in het Gilbertjaar dat in 2019 in Veenendaal gevierd wordt.

De wandelroute heeft een lengte van 244 km en kan op twee manieren worden geraadpleegd en gevolgd. De eerste variant is met behulp van een wandelgids in pdf-formaat die is uitgegeven in 4 delen: Antwerpen – Breda – 97km / Breda – Woudrichem – 50km / Woudrichem – Tiel – 51km / Tiel – Veenendaal – 46km.

De tweede variant is volledig in digitale vorm, geschikt voor smartphone en gps-apparaten. Het pad in deze vorm is onderverdeeld in 15 trajecten en deze zijn via een link op www.gilbertjaar2019.nl te raadplegen en te downloaden. Beide uitgaven zijn gratis.

Eindpunt
Bij het begin- en eindpunt van de wandelroute van Het Gilbert van Schoonbekepad wordt een (symbolische) handwijzer geplaatst. Dit als tastbaar bewijs van het bestaan van de route, die verder niet bewegwijzerd is. Het pad is beschreven als route van Antwerpen naar Veenendaal en eindigt in Veenendaal bij De Oude Kerk op de Markt. De handwijzer is een houten paal met een arm die wijst in de richting van de Achterkerkstraat. Daarop is een tekst aangebracht met de naam van het pad en daarop: ‘Antwerpen  244 km’. De Veenendaalse Lions Club heeft het initiatief genomen om deze handwijzer te ontwerpen, maken en te plaatsen. De Antwerpse Lions Club zal hetzelfde doen in Antwerpen bij het beginpunt van de route op Het Eilandje bij het museum De MAS, waar de route begint.

Routebeschrijvingen nu beschikbaar
De wandelgidsjes in pdf-formaat zijn zeer volledig: een routebeschrijving (in twee richtingen) compleet met kaartjes, informatie over openbaarvervoer, horeca, b&b’s en veel foto’s. De gidsjes zijn in te zien in een speciale inzagemap die vanaf nu beschikbaar is in de Stadswinkel Veenendaal, Cultuurfabriek, Kees Stipplein 74. Ook in Antwerpen komt bij de lokale Tourist Info een inzagemap beschikbaar. Iedereen die in het bezit wil komen van één of meer van deze vier gidsjes kan deze gratis aanvragen via gilbert@wandelmaker.nl.

 

Meer informatie over Gilbert van Schoonbeke is te vinden in het boekje Ik ben Gilbert. De rol van Gilbert van Schoonbeke voor het ontstaan van Veenendaal.

Informatie

Type: Wandeling
Periode: Vroegmoderne Tijd (1500 - 1800)
Regio: Gelderse Vallei
meer