Route

Ontdek het mooie buitengebied van Montfoort en IJsselstein. Wandelen door de polder, langs kades en het jaagpad van de Hollandse IJssel. Geniet van de weidse uitzichten en de combinatie van cultuur en natuur. Klompen aan, rugzak op en gaan.

Paden ontstaan waar mensen vaste routes volgen. Sommige paden krijgen een naam passend bij hun functie. Denk aan de vroegere kerkepaden en melkpaden. Maar wat is dan een Klompenpad? Dat zijn wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés lopen. Het Eendenkooienpad loopt onder meer langs het jaagpad van de Hollandse IJssel.

De rondwandeling begint bij Jachthaven Marnemoende, Noord IJsseldijk 107 in IJsselstein en is 17 kilometer lang.
Er is een opstappunt in Montfoort: Provincialeweg, bij het Kasteelplein in Montfoort.

Wilt u deze route gaan wandelen? Kijk dan voor uitgebreide informatie op de Klompenpaden website.

Een groot deel van zuidwest Utrecht bestond vroeger uit moerassige veengronden. Die waren veel te vochtig om er permanent te kunnen wonen. Huizen bouwden de vroegste inwoners dan ook op de oeverwallen langs rivieren. Die oeverwallen lagen iets hoger in het landschap en vormden een stevige ondergrond van zand en grind. Dat was daar door de rivieren tijdens overstromingen afgezet. Dat de twee eeuwenoude stadjes Montfoort en IJsselstein langs de Hollandse IJssel liggen is dus niet voor niets.

De vrijwilligers van filmteam Utrecht in Beeld maakten een kort item over dit klompenpad:

Neem de route mee op pad
Aan de bewegwijzering van de klompenpaden in het landschap wordt veel aandacht besteed. Maandelijks worden alle routes gecontroleerd door vrijwilligers. Desalniettemin is het verstandig om naast de markering in het landschap ook de route mee te nemen.

Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Print de gratis routekaart van het Klompenpad naar keuze (de routekaarten zijn per pad te vinden op de Klompenpaden website )
- Koop de folder van het pad (2,- voor verkooppunten zie het betreffende pad op de Klompenpaden website)
- Download de gratis app op App Store en Google Play

Met deze laatste 2 opties krijgt u ook aanvullende informatie over de route en de streek waar u door heen loopt.

Let op: het is niet mogelijk de hond mee te nemen met het wandelen van een Klompenpad. De paden gaan over particulier terrein waar wild een rustplaats heeft of het vee van de boer loopt. Honden kunnen de dieren verstoren en zijn daarom niet toegestaan.

Over Klompenpaden
Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden, langs boerenerven en over landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Met deze wandelroutes dragen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

Klik op de onderstaande afbeelding voor meer foto’s van Klompenpaden.

undefined

Informatie

Type: Wandeling
Regio: Nederrijn en Lek

Op de kaart

Gerelateerde objecten

meer