Route

Wandelen over landgoederen, boerenerven en langs beken in de Gelderse Vallei. Ontdek het mooie buitengebied van Woudenberg en Scherpenzeel. Wandelen op de grens van Gelderland en Utrecht. Door het agrarisch gebied, over landgoederen, boerenerven en langs beken. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Paden ontstaan waar mensen vaste routes volgen. Sommige paden krijgen een naam passend bij hun functie. Denk aan de vroegere kerkepaden en melkpaden. Maar wat is dan een Klompenpad? Dat zijn wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés lopen. Het Broekerpad loopt door het buitengebied van Woudenberg en Scherpenzeel.

De route passeert onder meer De Koepel, een karakteristiek jagershuis dat is gebouwd in 1865. Het was de dienstwoning van de jachtopziener van Huize Scherpenzeel. Hij had de zorg over onder meer de honden en de fazanten. Die werden er gefokt voor de jacht. Het gebouw werd ook gebruikt als theekoepel. Aan de kant van de Lunterse Beek, op de veranda, dronk men thee.

De rondwandeling begint bij Kulturhus de Breehoek, Marktstraat 59 in Scherpenzeel en is 7 km lang.

Wilt u deze route gaan wandelen? Kijk dan voor uitgebreide informatie op de Klompenpaden website.

Langs het Klompenpad Broekerpad kunt u zich laten inspireren door 10 groepen van verschillende steensoorten die beeldend kunstenaar Adri Verhoeven heeft gegroepeerd. Kijk op zijn website voor meer informatie.

Neem de route mee op pad
Aan de bewegwijzering van de klompenpaden in het landschap wordt veel aandacht besteed. Maandelijks worden alle routes gecontroleerd door vrijwilligers. Desalniettemin is het verstandig om naast de markering in het landschap ook de route mee te nemen. 

Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Print de gratis routekaart van het Klompenpad naar keuze (de routekaarten zijn per pad te vinden op de Klompenpaden
website )
- Koop de folder van het pad  (€2,- voor verkooppunten zie het betreffende pad op de Klompenpaden
website)
- Download de gratis app op
App Store en Google Play

Met deze laatste 2 opties krijgt u ook aanvullende informatie over de route en de streek waar u door heen loopt.

Let op: het is niet mogelijk de hond mee te nemen met het wandelen van een Klompenpad. De paden gaan over particulier terrein waar wild een rustplaats heeft of het vee van de boer loopt. Honden kunnen de dieren verstoren en zijn daarom niet toegestaan.

Over Klompenpaden
Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden, langs boerenerven en over landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Met deze wandelroutes dragen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

Klik op de onderstaande afbeelding voor meer foto's van het Klompenpad.

undefined

Informatie

Type: Wandeling
Regio: Gelderse Vallei

Op de kaart

Gerelateerde objecten

meer