Route

Wandelen door weilanden, het open polderlandschap van Eemland en door de historische Dorpsstraat. Ontdek het mooie buitengebied van Bunschoten-Spakenburg. Geniet van het weidse uitzicht, de rust en de combinatie van cultuur en natuur. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Paden ontstaan waar mensen vaste routes volgen. Sommige paden krijgen een naam passend bij hun functie. Denk aan de vroegere kerkepaden en melkpaden. Maar wat is dan een Klompenpad? Dat zijn wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés lopen. Het Veendijkpad gaat onder meer door het polderlandschap van Eemland. De tocht start bij TOP De Kooi aan de Zevenhuizerstraat 1 in Bunschoten-Spakenburg. Ook kunt u opstappen bij het VVV aan de Oude Schans 90, midden in Bunschoten-Spakenburg. De rondwandeling is 8 km lang en kan tot 11 km uitgebreid worden. 

De route leidt u door de Dorpstraat. Achter de erven van de woningen aan deze straat liggen de zogenoemde Stadsweiden. Een opvallend, en tegenwoordig zeldzaam, binnenstedelijk poldergebied van grote historische waarde. Dit gebied werd als bouwlocatie opgenomen in een middeleeuws uitbreidingsplan. Een stratenpatroon in de vorm van burgwalletjes was al aangelegd toen de stad verwoest werd in opdracht van de bisschop van Utrecht. Het uitbreidingsplan werd niet uitgevoerd, de Stadsweiden zijn tot op de dag van vandaag behouden gebleven. 

Wilt u deze route gaan wandelen? Kijk dan voor uitgebreide informatie op de Klompenpaden website.

Neem de route mee op pad

Aan de bewegwijzering van de klompenpaden in het landschap wordt veel aandacht besteed. Maandelijks worden alle routes gecontroleerd door vrijwilligers. Desalniettemin is het verstandig om naast de markering in het landschap ook de route mee te nemen. 

Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Print de gratis routekaart van het Klompenpad naar keuze (de routekaarten zijn per pad te vinden op de Klompenpaden website )
- Koop de folder van het pad (€2,-, voor verkooppunten zie het betreffende pad op de Klompenpaden website)
- Download de gratis app op App Store en Google Play

Met deze laatste 2 opties krijgt u ook aanvullende informatie over de route en de streek waar u door heen loopt.

Let op: het is niet mogelijk de hond mee te nemen met het wandelen van een Klompenpad. De paden gaan over particulier terrein waar wild een rustplaats heeft of het vee van de boer loopt. Honden kunnen de dieren verstoren en zijn daarom niet toegestaan.

Over Klompenpaden

Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden, langs boerenerven en over landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Met deze wandelroutes dragen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

 

Informatie

Type: Wandeling
Regio: Eemland

Op de kaart

meer