Route

Wandelen door de polder, over boerenland en langs de Grebbelinie in het buitengebied van Amersfoort. Ontdek het mooie buitengebied van Hoogland. Wandelen door het agrarisch gebied: langs boerenerven en weilanden. Geniet van het weidse uitzicht, de rust en de combinatie van cultuur en natuur. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Paden ontstaan waar mensen vaste routes volgen. Sommige paden krijgen een naam passend bij hun functie. Denk aan de vroegere kerkepaden en melkpaden. Maar wat is dan een Klompenpad? Dat zijn wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés lopen. Het Zeldertsepad loopt langs de Grebbelinie. Onderweg passeert u onder meer boerderij Hoogerhorst, die net als de meeste boerderijen op hoger gelegen delen in het landschap liggen. Dat is terug te zien in de namen die eindigen op -horst of -berg. Ook de naam Hoogland verwijst naar de hoger gelegen dekzandgronden die vroeger bewoond waren. Het Zeldertsepad is 9 km lang en dwars door het buitengebied van Hoogland.

Een deel van de route gaat door een voormalig nat, en moerassig gebied. Om het bewoonbaar te maken, werd het gebied van de polder Zeldert en de Slaagse polder ontwaterd. De naam komt van het slaan: verdelen van het landschap in stroken. Dat wordt ook wel slagenverkaveling genoemd. Verwijzingen naar die tijd kom je ook tijdens deze wandeling zeker tegen, in straatnamen als de Slaagseweg bijvoorbeeld. Onderweg wijst de Klompenpaden​-app je ook nog even op bewoningsresten uit de laat-middeleeuwse tijd…

Fijne wandeling!

https://klompenpaden.nl/klompenpad/zeldertsepad/

 

De rondwandeling begint bij  Boerderij De Pol, Zeldertseweg 73 in Hoogland en is 9 kilometer lang.

Broedseizoen: De route is gesloten tijdens het broedseizoen tussen 15 maart en 15 juni. In deze periode kunt u het Landschapspad lopen. Dit is geen Klompenpad en loopt over verharde weg. De route begint bij Café Vanouds ’t Hoekje.

Een deel van de route is gesloten tussen 15 november en 15 februari vanwege de beschermde kleine zwaan. In deze periode kunt u gebruik maken van de alternatieve route (zie kaart op de klompenpadenwebsite).

Wilt u deze route gaan wandelen? Kijk dan voor uitgebreide informatie op de Klompenpaden website.

Neem de route mee op pad
Aan de bewegwijzering van de klompenpaden in het landschap wordt veel aandacht besteed. Maandelijks worden alle routes gecontroleerd door vrijwilligers. Desalniettemin is het verstandig om naast de markering in het landschap ook de route mee te nemen.

Er zijn verschillende mogelijkheden:
- Print de gratis routekaart van het Klompenpad naar keuze (de routekaarten zijn per pad te vinden op de Klompenpaden
website )
- Koop de folder van het pad (€2,- voor verkooppunten zie het betreffende pad op de Klompenpaden
website)
- Download de gratis app op
App Store en Google Play

Met deze laatste 2 opties krijgt u ook aanvullende informatie over de route en de streek waar u door heen loopt.

Let op: het is niet mogelijk de hond mee te nemen met het wandelen van een Klompenpad. De paden gaan over particulier terrein waar wild een rustplaats heeft of het vee van de boer loopt. Honden kunnen de dieren verstoren en zijn daarom niet toegestaan.

Over Klompenpaden
Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden, langs boerenerven en over landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Met deze wandelroutes dragen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie.

Klik op de onderstaande afbeelding voor meer foto's van het Klompenpad.

undefined

 

Informatie

Type: Wandeling
Regio: Eemland

Op de kaart

Gerelateerde objecten

meer