Rouw. Van keizerin tot corona

Tentoonstelling
Meer over deze tentoonstelling in Huis Doorn

Vroeg of laat krijgt iedereen met de dood en met rouw te maken. Maar hoe we rouwen is door de tijd heen veranderd. In de tentoonstelling ‘Rouw. Van keizerin tot corona’ presenteert Museum Huis Doorn bijzondere uitingen van individuele en collectieve rouw in de afgelopen 100 jaar.

In 2021 is het 100 jaar geleden dat de voormalige keizerin Auguste Victoria in Huis Doorn overleed. Ook is het 80 jaar geleden dat ex-keizer Wilhelm II zijn laatste adem uitblies.

In de tentoonstelling ‘Van keizerin tot corona’ gaat Museum Huis Doorn terug naar de tijd waarin het Huis in zwart gehuld was. Rouwbloemen sieren de sterfkamers, kroonluchters zijn getooid in zwarte tule, spiegels zijn afgedekt en de eetzaal ziet er net zo uit als na de dood van Auguste Victoria: met een kist, zwarte kleden, palmen en kandelaars.

Er is bijzondere rouwkleding te zien en rouwobjecten, zoals rouwportretten en sieraden geven de kamers een stemmig accent. Maar tegelijkertijd zorgen zij ook voor een levendig karakter: want rouwen gebeurt door mensen. De herinneringsplekken die Wilhelm in Huis Doorn inrichtte voor zijn overleden vrouw geven het geheel een intieme sfeer.

Meer over deze tentoonstelling in Huis Doorn

Achter de schermen

In de tentoonstelling ‘Rouw. Van keizerin tot corona’ gaat Museum Huis Doorn terug naar de tijd waarin het Huis in zwart gehuld was. UtrechtAltijd sprak Trudy Vijverberg, vrijwilliger in de bloemengroep bij Huis Doorn.

De bloemengroep heeft geholpen bij het maken van deze tentoonstelling, wat hebben jullie gedaan?

‘Een huis in rouw betekent ook dat het er volstaat met bloemen. Met z’n tienen hebben we met hulp van een professionele bloembinder, een aantal stukken nagemaakt die destijds in de sterfkamers van de keizerin lagen. Voor het eerst werkten we met kunstbloemen, een duurzame oplossing voor een tentoonstelling die langer dan een week duurt. Het was wel een uitdaging om daarmee te werken, maar een voordeel is dat je stengels makkelijk kunt buigen.

Wat je mooi terugziet in al die rouwstukken is de kleur van de lente. Witte seringen, gele narcissen, lila vergeet-me-nietjes, en heel veel witte rozen, calla’s, lelies en orchideeën. Dat is niet gek, want de keizerin overleed in het voorjaar. Wij hebben overigens maar een fractie van de stukken gemaakt die destijds gegeven zijn en dat vind ik er al overweldigend uitzien. Er waren meer dan 130 stukken bezorgd! Dat weten we omdat elk stuk beschreven is. Zowel de afzender als welke bloemen er in het rouwstuk zaten.’

Trudy vertelt in dit interview uitgebreid over haar vrijwilligerswerk bij Huis Doorn.​

Trudy neemt ons mee naar Huis Doorn

Aanvullende informatie

  • Datum 01-10-2021 t/m 03-07-2022
  • Type Tentoonstelling
  • Periode Moderne Tijd (1800 - 1945), Eigentijdse geschiedenis (1945 tot nu)
  • Regio Utrechtse Heuvelrug
  • Plaats Langbroekerweg 10, 3941 MT Doorn, Nederland
  • Organisaties Huis Doorn