Het verhaal van Utrecht

Utrecht viert 900 jaar stad

Tentoonstelling
gratis

​Utrecht is jarig. In 2022 vieren we vol trots dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Utrecht: de stad die we samen zo mooi hebben gemaakt. Waar we elkaar zien, waar we aandacht hebben voor elkaar. Kijk om je heen en zie wat we samen hebben bereikt. Samen zijn wij Utrecht. Al 900 jaar.

Laat je in de expositie inspireren door de tekening “Panorama Utrecht 2022” van stadstekenaar Fedor van Rossum, het kunstwerk “Een zwerm vissen” van kunstenaar Eddy Kaijser in opdracht van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden over waterbeheer en de impact van plastic afval in het water, een selectie uit de presentatie ‘900 portretten van 900 Utrechters die zijn gekomen om te blijven’, de Domtoren Lampion van de Sharing Arts Society onderdeel van de Sint Maartenparade op 11 november, objecten en verhalen uit de tentoonstelling “KOKO NI IRU” /”Ik ben hier” over Japanse Utrechters van stichting JACCU, Japanese Art & Culture Centre of Utrecht en een presentatie uit het Museum van Zuilen met een Zuilens ‘Mount Rushmore’: vier markante Zuilense personen die mee hebben gewerkt aan de rijke historie van Zuilen en een presentatie en de fiets van wielrenner Michel Stolker, die als eerste wielrenner uit Nederland de Giro, Tour de France en de Vuelta reed.

Verder tonen we in deze verwijsexpositie een selectie van wat er in de stad allemaal te zien en te doen is. Kijk naar een voorproefje van Stadsopera TRIJN, het kinderboek “Spoken van het Stadhuis en andere verhalen”, een initiatief van Kiwanis Utrecht en het stripboek “1122 - Een Utrechtse familiekroniek” van De Inktpot. Er zijn aankondigingen van tentoonstellingen in het Centraal Museum, DOMunder, Het Utrechts Archief, Museum Catharijneconvent, Museum van Zuilen, Paleis Lofen en het Spoorwegmuseum. Lees meer over het boek en de tentoonstelling ‘Vrouwen die muren afbreken’ van Véronique Konings en duik dieper de Utrechtse geschiedenis in door verhalen van UtrechtAltijd.

De tentoonstelling wordt gedurende het feestjaar uitgebreid met portretten van goede buren, Nederlanders en Nieuwkomers, van fotograaf Mona van den Berg.

De tentoonstelling “Utrecht viert 900 jaar stad” is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het Stadskantoor (Stadsplateau 1 in Utrecht) te zien van woensdag 1 juni 2022 tot en met donderdag 5 januari 2023.

Dit vind je misschien ook interessant

Het verhaal van Utrecht Utrecht Stad