Verwantschap

Tentoonstelling
Meer over Verwantschap

In de tentoonstelling Verwantschap onderzoekt MIJ de rol die afkomst speelt bij de vorming van jouw identiteit. Ons karakter heeft een sterke genetische, culturele en sociale basis: waar je wieg staat voorspelt veel over jouw levensloop. Natuurlijk is niet alles in steen gebeiteld, uiteindelijk maak jij zelf de keuzes. Maar dat de omgeving waarin je opgroeit - je thuis, je straat, je vrienden en je familie - hierbij invloedrijk is, staat vast. Bij wie je hoort is ook wie je bent. Hoeveel is daarin nature en hoeveel is nurture?   

Als je wordt geboren, hoor je ergens bij. Je gezin, een land, een stad: aspecten die je identiteit vormen. Dus wat zegt verwantschap over wie je bent? Waar hoor ik bij? Wie is mijn familie? Waar kom ik vandaan?

Voor deze expositie, met werk in het museum en in de openbare ruimte van IJsselstein, werkt MIJ samen met documentair fotograaf Florian Braakman. Er worden twee films uit zijn serie In Between Homes getoond, en zijn fotoproject Broer. In dit project portretteert hij alle jongens en mannen die hem in zijn buurt vriendschappelijk met 'broer' groeten. In het IJsselsteinse Vestingplantsoen is de fototentoonstelling Schaduwfamilie. De zoektocht van donorkinderen te zien. Halfzussen Vera de Lange en Lina Sprado onderzochten hiervoor de impact die het heeft als je je biologische vader niet kent. Zij spraken donorkinderen, en lieten hen vastleggen door de Amerikaanse familiefotograaf Kate Ford. 

Verder is tijdens Verwantschap werk te zien van sven signe den hartogh, Tja Ling Hu, Marwan Magroun en Michelle Piergoelam.

Meer over Verwantschap

Aanvullende informatie

Dit vind je misschien ook interessant

Uit 't veld Floor van Museum IJsselstein 5 min