Utrechters in oorlog en vrede

Wargame: Wie verslaat de Fransen?

Wargame
14:30 uur
gratis

Voor ‘1672 RampZalig’ leiden Marc van Vugt en Eltjo Verweij een miniature wargame over de Franse aanval op Waverveen. Verschillende partijen zijn door kleine figuren vertegenwoordigd: de Fransen, de bemanning van de uitlegger, de boerenwacht en mogelijk ook versterkingen vanaf de schans in Uithoorn. Maximaal zes spelers vanaf 12 jaar kunnen meedoen. De spelregels worden ter plekke uitgelegd. Een kort spel duurt ongeveer een uur. Misschien kun je de Fransen verslaan deze keer?

Miniature wargaming is een kruising tussen Risk, schaken en modelbouw. Als je één van deze dingen leuk vindt, dan is er een goede kans dat je wargaming ook leuk vindt. De meesten kennen wargames misschien van computerspellen, of van Warhammer, het meest populaire wargame. We doen het spel met geschilderde miniaturen, kleine figuren van zo’n 3 cm groot. We spelen op een grote tafel met terreinstukken, dobbelstenen en een meetlat. Miniature wargames kunnen historisch zijn zoals in dit geval, maar ook fantasy of sciencefiction. Deze keer houden we het kort en eenvoudig zodat iedereen mee kan doen, ook zonder ervaring.

De data waarop de wargames gespeeld kunnen worden zijn de volgende zaterdagen:
9 juli, 13 augustus, 27 augustus, 10 september, 24 september en 15 oktober 2022.

Marc van Vugt is docent geschiedenis in Mijdrecht. Eltjo Verweij heeft naast geschiedenis in Groningen ook aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda gestudeerd. Nu woont hij in Uithoorn en is voorzitter van de Amsterdam6shooters Wargame Club.

Aanvullende informatie