De Katoendrukkerij

De Katoendrukkerij is vanaf 2020 gevestigd in rijksmonument De Volmolen in Amersfoort. Ze vormt het landelijke expertisecentrum op het gebied van katoendrukken. Het katoendrukken is daarmee terug in bakermat Amersfoort. De kennis en vaardigheid van deze oudste druktechniek met houten blokken wordt er geborgd, vernieuwd en uitgedragen. Ook het verhaal van de textielnijverheid in Amersfoort en de rol van de volmolen daarin, heeft daarmee een permanente plek.

De Volmolen werd in de 17de eeuw naast de Koppelpoort gebouwd ten behoeve van de textielnijverheid. In dit vroeg-industriële erfgoed werd geweven wol machinaal gevold, ofwel vervilt voor de lakenproductie. Het wollen laken was eeuwenlang dé kledingstof voor de gegoede burgerij. Nu heeft de Volmolen een nieuwe bestemming als katoendrukkerij, hiermee komt een oud textielambacht terug op een toepasselijke plek.

UtrechtAltijd sprak initiatiefneemster Nathalie Cassée voor de serie Uit ’t veld, waar je kennismaakt met de mensen achter de schermen van erfgoedlocaties. ‘De Katoendrukkerij is de enige ambachtelijke werkplaats in Nederland waar het katoendrukken tot leven komt.’
Lees hier het hele interview.