Historische Vereniging "Thorheim"

In oktober 1988 is de Doornse Historische Vereniging “Thorheim” opgericht. En in 2011 heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug het eigendom van de historische collectie in de Oudheidkamer overgedragen aan de Vereniging.

Jaarlijks organiseert de Vereniging één of meerdere exposities in de Oudheidkamer en een aantal evenementen, zoals tweemaal een voor niet-leden gratis toegankelijke lezing over een historisch onderwerp, een zomerwandeling met gids op een landgoed of langs historische locaties, een middag voor Oud-Doornaars en de Open Monumentendag, waarbij meer dan een dozijn Doornse monumenten één dag gratis toegankelijk zijn.

De Vereniging draait volledig op vrijwilligers. Denk hierbij aan de redactie en schrijvers van artikelen in het verenigingsblad Tijd voor Thorheim, dat drie keer per jaar bij de leden op de deurmat valt, de vrijwilligers van de Werkgroep Oude Algemene Begraafplaats en het team in de Oudheidkamer, dat op de eerste etage van het Cultuurhuis Pléiade aan het Kerkplein 14 in Doorn gevestigd is.