Museum Hofje van Mevrouw Van Aerden

Maria Ponderus geboren te Monster op 27 januari 1672 huwde op 20-jarige leeftijd ij de bijna 30 jaar oudere weduwnaar Pieter van Aerden, notaris en procureur te Den Haag. Zij besloot een deel van haar aanzienlijk kapitaal te bestemmen voor het oprichten van een Familie Vrouwenhofje voor dames uit haar familie ofwel uit die van haar man. Zij moesten allen van Protestantse huize zijn. Het Hofje is in Leerdam terecht gekomen omdat de meeste familieleden van de stichteres bij haar overlijden inmiddels in Leerdam bleken te wonen en niet in Den Haag. Thans wordt het Hofje nog steeds bewoond door dames, maar niet meer afkomstig uit de familie. Wel zijn alle huidige Regenten conform testament nog steeds familie van de stichteres. 

De combinatie van 18de eeuwse Hollandse degelijkheid, Franse elegantie en een tikje Rococo maakt het Hofje van Mevrouw van Aerden uniek. Naast de prachtige binnen- en buitentuin beschikt het Hofje over een zeer unieke collectie schilderijen van 17de eeuwse Hollandse meesters in de Regentenkamer.

UtrechtAltijd sprak Jørgen Sørensen, regent voorzitter van het museum Hofje van Mevrouw Van Aerden voor de serie Uit ’t veld, waar je kennismaakt met de mensen achter de schermen van erfgoedlocaties. ‘In vroeger tijden kwam een weduwe op straat te staan.’
Lees hier het hele interview.

Of bekijk hieronder de video:

Jørgen Sørensen leidt je rond door het museum Hofje van Mevrouw van Aerden