Nationaal Militair Museum

In 2014 opende op de voormalige vliegbasis Soesterberg het Nationaal Militair Museum (NMM) de deuren voor het publiek. Het NMM belicht de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst, met extra aandacht voor de collecties van landmacht en luchtmacht. 

De restauratie van de F-100

Het NMM is in het bezit van een F-100. Een legendarisch toestel dat onlosmakelijk verbonden is met de Vliegbasis Soesterberg. Een icoon dat bij menigeen tot de verbeelding spreekt. Het NMM wil het verhaal van de geschiedenis van de vliegbasis én van dit toestel, levendig houden voor generaties na ons.

Het toestel bevond zich echter in erbarmelijke toestand in het depot en in 2020 is het idee ontstaan middels crowdfunding het toestel te restaureren. In 2022 werd de restauratie voltooid. Een documentaire van dat proces is hieronder te bekijken. Om het belang van dit stukje geschiedenis op waarde te schatten, moeten we even terug in de tijd. Eerst dus een kleine geschiedenis.

De "Wolfhounds"

Als gevolg van de Koude Oorlog en de dreiging vanuit de toenmalige USSR, werd besloten om in centraal Europa de luchtstrijdkrachten te versterken. De Nederlandse Luchtmacht werd versterkt met een Amerikaans Luchtmacht Squadron om zo aan haar NAVO verplichtingen te kunnen voldoen.

Op 1 november 1954 landde het eerste Amerikaanse militaire toestel, een F-86F Sabre, voor dat doel op vliegbasis Soesterberg. Officieel werd op 16 november 1954 het 32e Tactical Fighter Squadron (32TFS) "The Wolfhounds" geïnstalleerd op de Vliegbasis Soesterberg. Het 32TFS stond onder leiding van de Nederlandse commandant van de vliegbasis Soesterberg.

The Queen's Own

Het 32TFS, of 'The Queen's Own' zoals ze zichzelf noemde, had een zeer goede reputatie binnen de NAVO en Nederland. In 1959 ontving het 32TFS het predicaat "Koninklijk" met daarbij de kroon en de krans van de Nederlandse koninklijke familie (het Huis van Oranje). Die werden toegevoegd aan het embleem. Het 32TFS had als enige eenheid in de United States Air Force de koninklijke onderscheiding van een andere natie in haar embleem staan. Bijzonder he?

De crowdfundingscampagne voor de restauratie van de F-100 is in 2021 gestart en succesvol afgerond. Het doel was € 50.000 en er is bijna € 52.000 opgehaald. Zo een 900 donateurs heeft hieraan bijgedragen.

Inmiddels is de restauratie voltooid. Van dat proces is een documentaire gemaakt, die je hieronder kunt bekijken. 

Documentaire Restauratie F-100 Super Sabre

  • Type Museum
  • Regio Regio Utrechtse Heuvelrug
  • Plaats Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest, Nederland
  • Te bezoeken Deze organisatie is te bezoeken.
  • Openingstijden

    dinsdag t/m zondag 10.00 - 17.00 uur

  • Website https://www.nmm.nl/