Tabaksteeltmuseum Amerongen

In de voormalige tabaksschuur wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de tabaksteelt in Amerongen e.o. van 1640 tot 1960. Te zien in de permanente collectie zijn gereedschappen nodig voor de tabaksteelt, verpakking en presentatie voorbeelden en diverse sigaren collecties. De huiskamer van een tabaksteler is weer in ere hersteld. Het achterste deel van het museum is een authentieke droogschuur. Hier is nog steeds te zien hoe de tabak van het tabaksveld wordt gedroogd en verwerkt.

Buiten voor het museum wordt op een tabaksveldje in de praktijk getoond hoe de tabaksteelt eeuwenlang verliep. Jaarlijks worden hier eind april onder glas tabaksplanten gezaaid en uitgeplant op het veldje. Het museum verkoopt ook zakjes tabaksplantenzaad en soms ook stekjes of grotere tabaksplanten.

Op de Open Monumentendag worden de laatste tabaksbladeren geoogst en vinden er verschillende demonstraties plaats. In 2023 valt deze dag op 9 september. 

De Napoleonschuur naast het Tabaksteeltmuseum is gebouwd in 1806 in opdracht van de toenmalige gemeentesecretaris en diende o.a. als Waaggebouw voor het wegen en opslag van tabak. Dit was belangrijk voor de heffing van accijns.

Het Tabaksteeltmuseum brengt bij bezoekers herinneringen terug over hoe de tabak destijds een belangrijke plaats innam in veel huishoudens.

  • Type Museum
  • Regio Regio Utrechtse Heuvelrug
  • Plaats Burgemeester Jonkheer H. van Den Boschstraat 46, 3958 CD Amerongen, Nederland
  • Te bezoeken Deze organisatie is te bezoeken.
  • Openingstijden

    Geopend van begin april tot eind oktober. Woensdag t/m zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.

  • Website http://www.tabaksteeltmuseum.nl/