Kromme Rijn

Buitenplaatsen, prachtige natuur, een slingerende rivier, weilanden, een eeuwenoude geschiedenis. Je vindt het allemaal in de regio Kromme Rijn en Langbroek.

Onder deze regio vallen Bunnik (Bunnik, Odijk, Werkhoven), Cothen, Driebergen (ten zuiden van Hoofdstraat N225, Langbroekerwetering), Doorn (ten zuiden van Dorpsstraat N225), Houten (Houten, ’t Goy, exclusief Schalkwijk, Tull en ’t Waal), Langbroek (Langbroek, Overlangbroek), Oostbroek, Wijk bij Duurstede en Zeist (deel ten zuiden van de Utrechtseweg / Driebergseweg).

Tussen twee landschappen slingert de Kromme Rijn. Deze rivier was ooit onderdeel van de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk. In deze tijd werd het gebied al intensief bewoond. In de vroege middeleeuwen werd de Kromme Rijn gebruikt als transportroute tussen Dorestad en Utrecht. Dorestad was in de achtste eeuw de grootste marktplaats van noordwest Europa. In dezelfde periode werd ook voor het eerst begonnen met het ontginnen van het landschap.

In 1122 gaf de Utrechtse bisschop Godebald de opdracht om het gebied rond Langbroek te ontginnen. Zo ontstond het copelandschap, waar in de eeuw daarna vele ridderhofsteden werden gebouwd. In de 17de en 18de eeuw werden sommige van deze ridderhofsteden omgebouwd tot buitenplaats. De oude kasteeltuinen werden opengelegd en naar het Franse voorbeeld ingericht. Het beste voorbeeld van deze tuinstijl is Zuylenstein in Leersum.

De Fransen hadden nog een andere grote invloed op het landschap van deze regio. In 1811 gaf Napoleon de opdracht om een Nieuwe Hollandse Waterlinie te creëren. Deze waterlinie zou er voor zorgen dat grote gebieden onder water gezet konden worden zodat de vijand niet kon passeren. Het concept van een waterlinie bestaat alleen in Nederland. Bij Vechten kruist de Nieuwe Hollandse Waterlinie met de Limes.

Vanaf de 19e eeuw is de regio verstedelijkt. Werkhoven, Cothen en Langbroek hebben echter hun landelijk karakter behouden.

Bron

Roland Blijdenstijn (2005). Tastbare Tijd, cultuurhistorische atlas van de provincie Utrecht - Provincie Utrecht.