Regio Utrecht stad

Zoek een goede avond uit, loop de grachten langs en kijk hoe het licht in de huizen verdwijnt. Leg dan uw handen op een muur. Hier heeft de oudste steen gelijk.

Gedicht: Ingmar Heytze – Utrecht voor beginners

Onder deze regio valt Utrecht inclusief Zuilen en Leidsche Rijn, maar exclusief Vleuten, De Meern, Haarzuilens.

De stad Utrecht ontstond al in de Romeinse tijd toen in 47 na Chr. het castellum Traiectum werd gesticht. Dit castellum stond op de plaats van het huidige Domplein. Het fort was een onderdeel van de verdedigingsgordel van de Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Nadat de Romeinen in 270 na Chr. waren vertrokken uit Utrecht, kwamen de Franken en de Friezen. De Franken stichtten in het begin van de zevende eeuw een kerkje ter ere van Sint-Maarten. De oude burcht van de Romeinen bleef in gebruik, de naam veranderde in Trecht en verbasterde later tot Utrecht.

In de Middeleeuwen ontstond na de val van de handelsstad Dorestad een nieuwe bloeiende wijk in Utrecht: de koopmanswijk Stathe. Hier woonden de kooplieden en ambachtslieden. De binnenstad van Utrecht is via de Oudegracht verbonden met de Kromme Rijn en met de Vecht. Dit was de handelsroute van Stathe naar Almere. 

Langs de grachten van Utrecht zijn honderden werfkelders. Deze werden oorspronkelijk gebruikt om goederen in op te slaan maar tegenwoordig horen de kelders bij huizen, winkels of horecagelegenheden.

In 1254 werd begonnen met de bouw van de Domkerk, maar in 1674 werd het middenschip door een tornado verwoest. Het Domplein scheidt vandaag de dag nog steeds de toren en de kerk.

Bron

Roland Blijdenstijn (2005). Tastbare Tijd, cultuurhistorische atlas van de provincie Utrecht - Provincie Utrecht.