20 jaar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug bestaat in 2023 twintig jaar. En dat vieren we! Een verjaardag is altijd een mooi moment om terug te blikken en voor dit jubileum gaan we, aan de hand van erfgoedverhalen, terug de tijd in. We vertellen twintig verhalen, verspreid over tien gemeenten, om jullie een stukje van de geschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug te laten zien. De geschiedenis vind je ten slotte niet alleen in de natuur, maar in deze regio ook juist in de cultuur. Twintig jaar Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug; twintig historische verhalen.

De verhalen in deze collectie schetsen de relatie tussen de mens en de Utrechtse Heuvelrug, hoe deze relatie het gebied gevormd heeft en hoe dit vandaag de dag nog zichtbaar is. Zo kijken we naar de eerste bewoners, 150.000 jaar geleden, en de door hen achtergelaten grafheuvels. Deze grafheuvels zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar als glooiingen in het landschap. Ook bezoeken we de vele buitenplaatsen en kastelen op de Utrechtse Heuvelrug en zoeken we naar sporen van de Tweede Wereldoorlog.

Hieronder lees je de twintig verhalen, verdeeld over de tien gemeenten die aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug liggen.

 

Baarn

In het landschap rondom Baarn vind je een eeuwenoude geschiedenis. Grafheuvels van soms wel 4000 jaar oud vertellen ons het verhaal van de eerste bewoners van de provincie. Later werd het heuvelachtige gebied populair onder de elite, die er buitenplaatsen bouwden.

De Bilt

De geschiedenis van De Bilt wordt vooral verteld door de vele kloosters en abdijen. Monniken verrichten een enorme arbeid door het gebied te ontginnen en zo bewoonbaar te maken. Ook was hier een vrouwenklooster gevestigd. 

Soest

Een militair vliegveld die het verhaal van een gemeente verteld, dat is natuurlijk vliegbasis Soesterberg. Hier lees je alles over het vliegveld en hoe het leven in de omgeving hierdoor is vormgegeven.

Amersfoort

Amersfoort is één van de oudste steden van de provincie Utrecht en dat op zich is al bijzonder, want het landschap was daar niet altijd even vriendelijk. Toch kon er een stad ontstaan op een doorwaardbare plek (een foort of voorde) van rivier de Eem.

Leusden

Bij Leusden denken we aan de heide en de rust, maar rustig is het er niet altijd geweest. Zo hebben er maar liefst 13.000 Duitse soldaten op de Leusderhei gezeten in de nadagen van de oorlog. En het buitengebied van Leusden roept nog meer verhalen op, zoals die van Anna Aleida de Beaufort.

Zeist

Een dagje weg? Dan ging men vroeger altijd naar Zeist. Ze kwamen met de trein of op de fiets en genoten van de grote verscheidenheid aan natuur.

Woudenberg

Woudenberg, de gemeente waar men de beroemde Pyramide van Austerlitz kan vinden. Een Frans soldatenproject wat een rijksmonument werd. Maar de geschiedenis gaat verder terug. In de tijd van ridders en kastelen was het hier behoorlijk onrustig.

Utrechtse Heuvelrug

De Romeinen zaten er al en later vonden ook welgestelden hun weg makkelijk naar dit prachtige heuvelachtig gebied. We hebben het natuurlijk over de Utrechtse Heuvelrug.

Veenendaal

Op de grens met het oude Gelre heeft Veenendaal nogal wat meegemaakt. Gesplitst tussen twee werelden mochten sommige dingen wel aan de ene kant van het dorp, die aan de andere kant niet mochten. Eind 19de eeuw kwamen de machines.

Rhenen

Rhenen kennen we van de eerste oorlogsdagen in mei 1940, toen hier bij de Grebbeberg hard werd gevochten. Dat militaire verleden loopt nog verder terug, want de regio van Rhenen blijkt een enorm oude en rijke geschiedenis te hebben.

Meer verhalen

Daar stopt het niet. Er zijn nog veel meer verhalen te vertellen over de Utrechtse heuvelrug. Hieronder zijn er nog een paar verzameld.