Romeinen en de Limes in Utrecht

De Romeinen zaten niet stil. De Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen duurde zo een vier eeuwen. Het was een tijd met volop beweging. Via wegen, rivieren en de zee kon een groot aantal reizigers voor het eerst veilig grote afstanden overbruggen. Handelaren, ambtenaren, militairen: allen gingen op pad, om winst te maken, hun ambt uit te oefenen of hun legerplaats te bereiken. Van Noord-Afrikaanse commandanten tot Friese handelaren, van keizers tot Bataafse hulptroepen: de Lage Landen waren een ontmoetingsplek voor allerlei mensen.

Op 27 juli 2021 heeft het Werelderfgoedcomité van UNESCO de Neder-Germaanse Limes de status van Werelderfgoed toegekend. De Limes, de grens van het Romeinse Rijk, vertegenwoordigd door in totaal 19 archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd lagen verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

Met UtrechtAltijd zijn we in deze geschiedenis gedoken, een zoektocht langs bijzondere verhalen en onverwachte bodemvondsten. Hieronder kun je een aantal van die verhalen lezen.