Schrijf mee aan UtrechtAltijd!

Het verhaal van de provincie Utrecht wordt door iedereen geschreven. We brengen je de verhalen van vroeger, in de taal van nu. Iedere vrijdag staat er een nieuw verhaal over de geschiedenis van Utrecht voor je klaar.

Wij maken UtrechtAltijd niet alleen. Dat doen we samen met erfgoedinstellingen in de provincie zoals musea, streekarchieven en historische verenigingen, maar ook met enthousiastelingen die wat te vertellen hebben. Schrijf mee aan het verhaal van Utrecht!

Wil je meedoen? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt!

Heb je een idee, een vraag, of wil je iets inzenden? Stuur dan een mail naar info@utrechtaltijd.nl.

 

Schrijfwijzer

Er zijn een tweetal verhaalvormen die je kunt kiezen voor een verhaal op UtrechtAltijd. Dit zijn: 

- Standaardverhaal (±500 woorden): dit is het standaardformaat voor een verhaal. Je introduceert een narratief, zoomt in op een gebeurtenis, of vertelt het verhaal van een locatie, maar laat omliggende zaken achterwege of verwijst hier enkel naar in je tekst. Deze verhalen zijn ook geschikt als onderdeel van een breder historisch thema op UtrechtAltijd. Deze thema's vind je hier in de zoekfunctie.

- Verdiepend (±1200 woorden): wil je dieper op iets ingaan, historische gebeurtenissen sterker duiden of randzaken meenemen in je verhaal? Dan is het verdiepende verhaal meer aan jou besteed. Hier is meer ruimte over iets uit te wijden. Blijf je er wel van bewust dat we verhalen schrijven voor een breed lezerspubliek.

 

Wil je iets vertellen over een specifiek object of beeld? Dan kun je onderstaande vorm nog in overweging nemen:

- Beeldverhaal (±250 woorden): hierin is er ruimte kort iets te vertellen over bijvoorbeeld een archeologische vondst, een schilderij of foto. Dit moet wel gekoppeld zijn aan een grotere historische context waarnaar in de tekst verwezen wordt. Het liefst heeft dit een link met bestaande UtrechtAltijd-verhalen.

 

Afhankelijk van wat jij wil schrijven houd je één van de bovenstaande verhaalvormen aan. Twijfel je hoe je jouw verhaal het best vorm kunt geven? Vraag het aan ons! Samen komen we tot de beste structuur. 

Download hier de uitgebreide schrijfwijzer, waar we je ook tips geven voor het gebruik van afbeeldingen, waarover je kunt schrijven, en alle redenen waarom jij ook mee moet doen!

 

Redactieproces

UtrechtAltijd publiceert één verhaal per week. Wanneer jij een idee voor een verhaal instuurt, schatten we samen in hoe lang het redactieproces zal duren. Hier kan best wat tijd overheen gaan, maar dat hoeft niet. Dat hangt af van het verhaaltype, het onderwerp en de beschikbare tijd van beide partijen.

Meestal zijn er twee of drie redactierondes nodig om het verhaal klaargestoomd te krijgen voor publicatie. Samen kiezen we de week uit waarin het verhaal gepubliceerd gaat worden en zorgen we ervoor dat alles netjes klaar staat als de deadline nadert.

Onderaan de publicatie staat jouw naam met een korte bio en, indien van toepassing, ook een verwijzing naar een boek of ander werk dat je geschreven hebt. 

Deel van het schrijfteam worden?

Wil jij op vrijwillige basis onderdeel worden van het schrijversteam van UtrechtAltijd? We zijn altijd op zoek naar mensen met een groot hart voor de Utrechtse geschiedenis, die zich uit eigen beweging willen inzetten voor het platform.

Schrijf mee aan het verhaal van Utrecht! Stuur een mail naar info@utrechtaltijd.nl!